Si l'independentisme té clar que per guanyar Barcelona caldrà travar aliances -en el flanc sobiranista-, al PSC pensen tres quarts del mateix. Amb un matís important, que els pactes que vinguin després de les eleccions del 26 de maig han d'anul·lar sigui com sigui el debat nacional que viu Catalunya.  

És la conclusió de la xerrada que ha organitzat aquest vespre el think tank dels socialistes, la Fundació Rafael Campalans, amb Jaume Collboni, Lluís Rabell i Imma Mayol. Tot i saber que els propers quatre mesos el judici contra els líders polítics catalans que van organitzar l'1-O sacsejarà el tauler polític, els tres ponents han coincidit en la necessitat d'aïllar la campanya per l'alcaldia de Barcelona de tot el que tingui a veure amb el procés. I han qualificat el judici de "distorsió".

Amb al·lusions més o menys directes, tots tres han interpel·lat Barcelona en Comú i Esquerra, emplaçant-los a focalitzar només en quin model de ciutat volen, a l'hora de teixir acords després de les eleccions i, per tant, a prescindir de quina sigui la situació política nacional. 

Collboni ha estat molt crític amb els dirigents independentistes, assegurant que "han aixecat murs entre catalans". I ha criticat que els comuns els expulsessin del govern municipal arran del suport del PSC al 155. De fet ha posat aquest fet com l'exemple del que cal evitar.

L'exdiputat de CSQEP, Lluís Rabell, que durant la seva etapa com a cap de files al Parlament va ser vehementment crític amb el bloc independentista, ha afirmat que "ara tothom és maragallista, però que algú els expliqui que ell també forma part del règim del 78".

Imma Mayol, històrica dirigent d'ICV, exdiputada i regidora, ha sentenciat que "em costa creure que l'Ernest (Maragall) no vulgui asseure's amb nosaltres a parlar-ne". 

Unitat sobiranista vs unitat de les esquerres. La batalla per Barcelona s'anima.