El tribunal que jutjarà al Tribunal Suprem l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i 17 processats més per rebel·lió o desobediència pel procés confia que les recusacions presentades contra el seu president, Manuel Marchena, després de la polèmica dels whatsapp d'Ignacio Cosidó, estiguin resoltes a temps per no alterar massa els terminis que s'havien previst per a l'inici i desenvolupament de la vista.

Així ho han assenyalat fonts de la Sala a Europa Press, que admeten no obstant això que la resolució d'aquest incident processal podria "alentir" l'arrencada de la vista oral. Es dóna per fet que, lluny d'inadmetre'ls de ple, els intents de les defenses d'apartar del judici Marchena acabaran sent estudiats a fons per la Sala Especial de l'article 61 en les properes setmanes.

De moment, la Sala Penal ha obert procediment de recusació i dijous passat va donar 3 dies a les parts perquè es pronunciessin. Tant la Fiscalia com Vox, que previsiblement s'oposaran a que Marchena sigui apartat, tenen previst informar sobre això aquest dilluns.

La recusació ha estat sol·licitada per Junqueras, pels exconsellers a presó Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull i pels líders d'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament. S'hi ha adherit la defensa de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exmembre de la Taula d'aquesta Cambra Anna Simó.

Tots ells van presentar els seus escrits de recusació un dia després que es publiquessin els missatges de Whatsapp que va enviar el portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, assegurant que l'elecció del president del Penal del Suprem, Manuel Marchena, com a pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) permetria controlar "des del darrere" la Sala Penal.

El magistrat va anunciar un dia després que renunciava a optar al càrrec i la polèmica va arribar a tal punt que el procés de renovació del Poder Judicial a les càmeres parlamentàries va quedar cancel·lat. Per als processats per rebel·lió, els missatges evidencien el control polític que PP i PSOE exerceixen sobre el magistrat i el mateix tribunal.

Inici d'aquí a tres setmanes

Una vegada es va confirmar que Marchena seguiria al capdavant del cas es va allunyar la possibilitat que ja es donava per segura que el judici pogués retardar-se i de moment es mantenen els terminis previstos, segons les mateixes fonts. Aquests terminis passen per la celebració a mitjans de desembre del denominat "article de previ pronunciament" (qüestions prèvia) en la que les defenses utilitzaran el seu últim cartutx legal parell evitar que el judici se celebri al Suprem, per arribar a l'inici de la vista per si mateix després del parèntesi de Nadal.

Decidirà Lesmes

Una vegada que acabi el termini donat dijous i es conegui l'actitud de la Fiscalia, de l'Advocacia de l'Estat, de Vox i de la resta del parts, la Sala Penal nomenarà un magistrat instructor de l'incident de recusació. Aquest instructor decidirà si l'assumpte es rebutja de ple o s'eleva com sembla probable a l'esmentada Sala del 61, al front del qual està el president del Suprem, Carlos Lesmes.