Sense sorpreses. El Tribunal Suprem ha rebutjat "de ple" la recusació plantejada pel president Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, per haver acceptat un premi de la Fundació Villacisneros. Puigdemont afirmava que Llarena evidenciava, acceptant el guardó, la seva falta d'imparcialitat. El magistrat de la sala segona Julián Sánchez Melgar rebutja la recusació en considerar que es basa en causes infundades i arbitràries, és abusiva i té defectes formals. També s'han rebutjat les recusacions contra Manuel Marchena i tres magistrats més que van formar part del tribunal que va dictar la sentència del procés.

Puigdemont va presentar l'escrit de recusació el desembre passat, dies després que Llarena fos premiat per la Fundació Villacisneros per haver-se mantingut ferm en la defensa de la llei davant d'"un assetjament intolerable" des de l'independentisme. L'instructor de l'incident de recusació rebutja que Llarena hagi perdut la seva imparcialitat per haver acceptat una distinció de la Fundació Villacisneros, en entendre que l'únic que va fer va ser reconèixer la seva tasca com a jutge. Sánchez Melgar surt en defensa del magistrat i afirma que "ni les distincions que es puguin concedir a la independència judicial, o a la funció constitucional que un jutge exerceix, ni a la dedicació de la docència del dret, no poden, per només posar diversos exemples, servir de tatxa per perdre la imparcialitat del jutjador".

Opinió

El magistrat afirma que l'escrit de recusació recull "una opinió" dels recurrents sobre el que altres persones opinen del magistrat. L'escrit de recusació exposava que la Fundació Villacisneros és una "organització nacionalista espanyola" que assegura treballar "per la unitat i l'enfortiment d'Espanya" i que es va adherir a la manifestació en què es reclamava la detenció de Carles Puigdemont l'octubre del 2017. També recollia declaracions públiques de dirigents de la fundació en relació amb Puigdemont com les de l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, l'exministre Jaime Mayor Oreja o l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch.

L'instructor aprofita per recriminar a Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig que hagin fet un ús abusiu i indiscriminat de la recusació no només contra Llarena sinó contra tot el tribunal del procés. "La vigència de la invocació del dret al jutge imparcial i la legítima defensa per la part dels seus drets constitucionals no empara l'ús indiscriminat de l'institut de la recusació, ni la designació d'un jutge a conveniència", assegura la sala. També apunta diversos defectes de forma en l'escrit.

 

La sala segona fa seus els arguments presentats pel magistrat Pablo Llarena contra la seva recusació. En l'escrit, el magistrat va assegurar que la Fundació Villacisneros s'"identifica amb polítiques contràries a les seves" i ho argumenta dient que també va rebre un premi de la Guàrdia Urbana de Barcelona, quan Joaquim Forn era el tinent d'alcalde de Seguretat, i del mateix partit" que Puigdemont. El jutge Llarena afegia que tots els reconeixements que ha rebut "no comprometen ara la seva credibilitat pública que ha fet una actuació neutral".