El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de mesures cautelars de Oriol Junqueras contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li la condició d'eurodiputat el gener passat. L'Alt Tribunal avala la decisió de la junta després de rebutjar la mateixa petició per la via de les cautelaríssimes el passat 9 de gener. La sala encara ha de resoldre el recurs presentat pel líder d'ERC.

La Sala tercera del Contenciós-Administratiu ha desestimat la petició del líder d'ERC perquè es decretés la suspensió cautelar de l'acord de la JEC del passat 3 de gener, que va acordar que Junqueras era inelegible per haver estat condemnat a 13 anys de presó per la Sala II del Suprem el 14 d'octubre de 2019.

Així els magistrats afirmen que, a l'espera de la sentència definitiva sobre el recurs presentat per Junqueras, l'existència de la sentència del judici al procés constitueix la “circumstància objectiva” que va tenir en compte l'acord de la Junta Electoral Central per a aplicar la causa sobrevinguda d'inelegibilitat prevista en la Llei orgànica del Règim Electoral General per a condemnats a penes privatives de llibertat per resolució ferma.

En defensa de la JEC

L'escrit també desestima les al·legacions de Junqueras sobre una suposada falta de competència de la Junta Electoral Central. El Suprem subratlla que aquest òrgan és un dels eixos sobre els quals s'articula el nostre sistema electoral, té la finalitat de garantir un règim d'eleccions lliures, i que una de les seves missions segons la LOREG és precisament expedir les credencials en cas de vacant de parlamentaris, i per tant en aquest moment processal “la JEC és l'òrgan ad hoc que ostentava la competència per a actuar”.