El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha condemnat aquest dilluns Polònia per vulnerar la independència judicial. Això passa a l'espera que el mateix tribunal analitzi i es pronunciï sobre Espanya i la decisió de la Junta Electoral Central de no deixar ser eurodiputats a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín

El govern euroesceptic i ultra polonés, els principals socis de Vox a l'eurocambra, van iniciar una reforma judicial que ara el TJUE ha tombat en considerar que vulnera els principis d'inamovibilitat dels jutges i la seva independència. En concret, la nova llei volia imposar la prejubilació forçosa a aquells jutges crítics amb el Tribunal Suprem del país. Hongria, un altre estat amb deriva clarament autoritària, havia donat suport a la reforma.

Tanmateix, el Tribunal de Luxemburg ha dit que es tracta d'una norma contrària als drets de la Unió Europea que "sotmet la judicatura al control polític". 

Aquesta decisió s'ha pres dies abans que el TSUE estudiï la prohibició de la Junta Electoral Central espanyola i els jutges Pablo Llarena i Manuel Marchena de prohibir ser eurodiputats al pres i exiliats electes al Parlament Europeu: Puigdemont, Junqueras i Comín.