El raper i activista Valtònyc ha demanat la llibertat del seu company i artista Pablo Hasél. Ho ha fet avui, en el dia del primer aniversari de l'empresonament de Hasél per les lletres de les seves cançons. Valtònyc ha recordat que Espanya té, des de fa 365 dies, un cantant a la presó pel contingut de les seves cançons. "L'únic que ens pot fer lliures és la pressió popular i la mobilització al carrer", ha sentenciat. Pablo Hasél compleix aquest dimecres vinent un any a la presó, després de ser detingut pels Mossos, el 16 de febrer de 2021, al Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i traslladat per ordre judicial al Centre Penitenciari de Ponent.

En una entrevista a l'ACN, Hasél explica que ha renunciat al programa de tractament penitenciari perquè l'únic que busca és el penediment, "l'objectiu de la repressió", diu. Per això remarca que no vol trair els seus principis ni la causa per un indult i considera "intolerable" que en una presó gestionada per la Generalitat se li vulgui fer "una rentada de cervell". El raper lleidatà també ha criticat la "falsedat" de membres d'ERC i JxCat que l'han visitat i l'immobilisme d'Unides Podem contra la repressió. Valtònyc també ha carregat contra els partits: "Ni indults, ni falses promeses de partits polítics". Per això el raper mallorquí ha argumentat que l'únic que "ens pot fer lliures" és la "pressió popular i la mobilització al carrer".

valtònyc

La mare de Hasél, a judici

La mare de Pablo Hasél ha estat citada a declarar als jutjats el 7 de febrer, acusada d'organitzar la manifestació del 17 de febrer de 2021, a Lleida; l'endemà de la detenció i empresonament del seu fill. Així ho ha informat aquest dilluns passat la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, afegint que s'ha organitzat una manifestació el mateix dia 7, a dos quarts d'una del migdia a la plaça Sant Joan de la ciutat, per donar suport a la dona, Paloma,  i a un altre membre de la Plataforma que també ha estat citat a declarar. Des de la Plataforma avancen, però, que aquest altre membre no es presentarà voluntàriament al jutjat "per denunciar la persecució" que estan patint.

Hasél va ser detingut pels Mossos d'Esquadra el 16 de febrer de 2021 al Rectorat de la UdL, on s'havia tancat amb altres persones. La detenció es va dur a terme per donar compliment a la sentència de l'Audiència Nacional que condemnava el raper a 2 anys i 9 mesos de presó per enaltiment del terrorisme per les lletres de les seves cançons. Des de la seva detenció, Hasél es troba intern al Centre Penitenciari de Ponent.