Ja fa gairebé quatre anys que Valtònyc es va haver d'exiliar a Bèlgica, però fins ara mai havia explicat tan detalladament com va ser la sortida de l'Estat i la seva arribada a Brussel·les com fins ara. Ho ha narrat en una entrevista al podcast La Sotana, que s'ha desplaçat fins a Bèlgica per poder entrevistar el raper a la seu del Consell per la República. Entre el públic hi havia la consellera Clara Ponsatí, que també es va haver d'exiliar el 2017. En l'entrevista, el mallorquí conta detalladament com s'ho va fer per enganar la policia espanyola i la Guàrdia Civil per esquivar l'ordre de detenció contra ell el maig del 2018. Un any abans, el febrer del 2017 l'Audiència Nacional havia condemnat a Josep Miquel Arenas a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i els seus autors i humiliació a les seves víctimes, calumnies i injuries greus al rei per les lletres de les seves cançons. 

El raper ha començat la seva narració assegurant que la victòria que més ha celebrat mai ha estat "fugir d'Espanya, poder arribar aquí i no haver d'entrar a la presó el dia que hi havia d'entrar". "Jo no volia anar a la presó, ni un dia", ha dit Valtònyc, que s'ha comprat amb el seu company Pablo Hasel: "Ell va fer un càlcul i va considerar que faria més mal a l'Estat des de la presó i jo vaig pensar, si ell està disposat anar-hi, per què hi hem d'anar els dos? Tu entres a la presó i jo ho explico des de fora", ha dit entre rialles. En aquest moment, Arenas ha narrat com es van desenvolupar els fets el dia que es va haver d'exiliar, tot i que sense detallar com va sortir de l'Estat, perquè el va ajudar molta gent, segons les seves paraules, "i no vull comprometre ningú". 

Una sortida de pel·lícula 

"El que sí que puc contar és que la Guàrdia Civil i la policia nacional van enviar l’ordre de detenció a Mallorca perquè es pensaven que jo era allà. Com vaig aconseguir-ho va ser pujant a un avió. Vaig facturar-ho tot i vaig pujar dins de l’avió. Quan vaig veure que tothom s’havia fermat, li vaig dir a l’assistent de vol que m’havia deixat la cartera a fora i que havia de sortir. I vaig sortir i me'n vaig anar. En aquell avió va quedar registrat que jo era en aquell avió. I van enviar l’ordre a Mallorca i van registrar totes les meves cases". En aquest punt, els presentadors del podcast, Andreu Juanola, Manel Vidal, Joel Díaz i Magí Camps s'han sorprès per aquest "cases" en plural del raper, que Valtònyc ha justificat pel fet que "m’havia mudat diverses vegades i havia quedat en el registre… la burocràcia va lenta, i van anar a les cases on havia viscut de lloguer. Ningú a casa meva té una puta propietat". 

L'avió que havia d'agafar el raper sortia de Barcelona, on es queda, "el que passa és que la Guàrdia Civil i la policia nacional diuen aquest tio està a Mallorca, aquest tio no ha sortit i passen les meves dades, nom, DNI, fotografia… Ho envien tot a les companyies aèries i de vaixells i diuen, no deixeu sortir aquest tio que té una ordre de detenció. Els mitjans de comunicació són tan caps de faves que publiquen tota la meva informació, inclòs el DNI, i jo penso que tinc una oportunitat per dir-li a la gent que compri bitllets i que els facturin perquè tenen totes les meves dades. Per tant, la gent arriba a comprar trenta bitllets, els facturen, i la Guàrdia Civil es torna boja". Els conductors del podcast reaccionen tots de la mateixa manera: "Això és una pel·lícula!", diuen admirats. 

Més enllà d'això, Josep Arenas no ha volgut donar més detalls del seu exili, només que va arribar a Brussel·les per via terrestre. 

Què fa a Bèlgica?

El raper també ha exposat quina és la seva situació actual: "Jo no puc viatjar per Europa perquè quan tenia 18 anys em van llevar el passaport. El meu procés va començar el 2012. L'Audiència Nacional em va retirar la documentació llavors i em va prohibir sortir d'Espanya". Valtònyc ha fet broma amb la identitat digital que es va crear des del Consell per la República, lamentant que amb aquest encara no es pot viatjar. Sobre la seva vida a Bèlgica, ha explicat amb humor que "viu de fer la punyeta als fatxes" però que treballa de programador informàtic com a freelance a diferents llocs, entre els quals el Consell i una editorial.  "Quan vaig venir a Bèlgica vaig tenir l'oportunitat de fer feina com a informàtic i estudio programació", ha detallat.