El mateix dia que l'Audiència Nacional ha ordenat l'ingrés a la presó del raper Pablo Hasel, condemnat per injúries a la Corona, entre altres delictes, el president del Tribunal Europeu de Drets Humans, Robert Spano, ha llançat un advertiment espanyol i ha deixat clar que la doctrina d'Estrasburg sobre aquest delicte és "clara". "Un personatge públic ha de poder rebre un marge més ampli de crítiques", ha alertat.

El president del TEDH s'ha pronunciat així al ser preguntat per les condemnes de tribunals espanyols a artistes per difamar o insultar el Rei, com és el cas de Valtònyc o el raper Pablo Hasel. Spano ha assegurat que aquesta no és una qüestió que es doni només a l'Estat espanyol i ha explicat que el tribunal rep casos similars d'altres països com ara Turquia.

Sentències qüestionades

Spano ha presentat avui l'informe anual del TEDH moment que ha aprofitat per avisar de les "conseqüències dramàtiques" per als drets humans a Europa que pot generar la pandèmia i les amenaces a l'estat de dret. "La fusió d'aquests dos reptes obrirà un dels períodes més difícils per als drets humans", ha dit Spano

El màxim responsable del tribunal europeu ha  admès que "cada cop es qüestionen més sentències" del TEDH als països europeus pel "clima de polarització política". "Els polítics s'han de prendre les obligacions de drets humans seriosament", ha destacat.

Tribunal Drets Humans Europeu @ECHR CEDH

Sessió vista del TEDH / ECHR

Restriccions per la Covid impugnades

El TEDH ha rebut uns 300 casos sobre les restriccions per la pandèmia de Covid-19 a Europa en l'últim any i pretén resoldre'ls per la "via ràpida". "Retardar-ho seria inacceptable", ha assegurat Spano. Tanmateix, avisa que caldrà "esperar una mica fins que hi hagi les primeres sentències". Els recursos presentats a Estrasburg estan relacionats sobretot amb la prohibició de manifestacions, d'actes religiosos o per la situació de persones empresonades.

Rússia i Turquia

La memòria del TEDH revela que el 70% dels casos que ha rebut el tribunal el 2020 provenen de Rússia, Turquia, Ucraïna i Romania. Spano ha destacat l'augment de denúncies contra Turquia per vulneració del dret a un judici just en causes vinculades a l'intent de cop d'estat del 2016. Entre les sentències més rellevants dictades en els darrers mesos, Spano ha destacat la relativa a les devolucions en calent a Melilla. També ha destacat la decisió sobre la presó de polític kurd Selahattin Demirtas a Turquia, una condemna a Bèlgica relativa a la participació democràtica d'un diputat i diverses disputes territorial de Rússia amb Ucraïna i Geòrgia.

Imatge principal, el president del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, Rober Spano / ACN