JxCat ha denunciat al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg les ingerències del Tribunal Constitucional (TC) sobre els debats, les votacions i l'activitat parlamentària que es du a terme en general a la cambra catalana.

Ho ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa la portaveu del grup de JxCat, Gemma Geis, que ha acusat el TC d'"emmordassar" els diputats i de vetar resolucions sobre la independència de Catalunya o la monarquia borbònica aprovades pel ple.

Geis ha explicat que han recorregut a Estrasburg "emparats pel dret a exercir la llibertat parlamentària, el dret a debatre i a representar els ciutadans" que plantegen debats com el dret a l'autodeterminació o sobre el cap d'Estat.

Tres anys de l'empresonament del Govern

Per altra banda, Geis ha recordat els tres anys des que el Govern de Puigdemont va ser empresonat i ha denunciat que no han vist cap canvi en la fiscalia en aquests tres anys, "ni tan sols amb aquest govern que es fa dir progressista", ha matisat.

Precisament, la portaveu de JxCat ha carregat contra el posicionament de la fiscalia del govern de Sánchez i Podemos amb el tercer grau de Bassa i Forcadell. "La justícia es deixa en evidència quan tots els presos polítics haurien d'estar en tercer grau segons la normativa penitenciària", ha carregat.

Operació Volhov

Preguntada sobre les investigacions de l'Operació Volhov, que situarien a David Madí vantant-se de "controlar el departament d'Interior", Geis ha volgut treure-li tota "credibilitat". "El que és intolerable és que en un estat europeu estiguem sent investigats i espiats per part d'un govern progressista", ha assegurat afegint que el que s'hauria d'estar investigant, precisament, és aquest espionatge i d'on surten les gravacions.

"No podem entrar en debats de normalitat quan estem en una situació d'excepcionalitat. No podem donar credibilitat a informació que ve de gent com el tinent coronel Daniel Baena", ha aclarit.

Cas Pujol

Preguntada també sobre el vídeo que ha publicat l'exportaveu de la seva formació acusat d'assetjament​, Eduard Pujol, Geis no ha volgut fer cap comentari i ha deixat en mans de la justícia el cas.