El Tribunal Constitucional ha anul·lat les partides destinades al referèndum de l'1 d'octubre. El ple ha decidit per unanimitat estimar parcialment el recurs presentat pel govern espanyol el passat 4 d'abril contra la llei de pressupostos de Catalunya.

Amb la decisió, l'alt tribunal anul·la la disposició addicional 40 i, a més, exposa que les partides pressupostàries són inconstitucionals en el cas que es destinessin per cobrir els costos de la votació.

El tribunal ja va suspendre temporalment aquesta partida pressupostària el passat mes d'abril. Llavors, es va alertar de la possible inconstitucionalitat del text.

Decisió preventiva

El TC ha pres aquesta decisió de forma preventiva. Per què? Tot i que les partides que s'han impugnat no presenten cap aspecte inconstitucional a simple vista, el Govern sí que podria saltar-se la llei en cas que la partida es destinés a finançar el referèndum.

Segons apunta l'alt tribunal, el Govern se saltaria l'ordenació constitucional en el cas que els fons es dediquessin a "l'organització i convocatòria del referèndum" que queda recollida en la disposició addicional número 40.

Evitar el referèndum

L'alt tribunal vol evitar que les partides es destinin a un referèndum suposadament inconstitucional, encara que no hi hagi una constància directa que la partida es pugui dedicar a aquesta finalitat. El TC reconeix que no es poden "identificar quines dotacions concretes poden estar destinades al finançament del procés referendari".

De fet, fins i tot constata que aquests fons podrien dedicar-se a altres fins, com eleccions o consultes no referendàries, que sí que es poden convocar segons l'Estatut.

Setmana catalana al TC

El Tribunal Constitucional ha pres una altra decisió referent a Catalunya quan no han passat ni 24 hores d'una altra suspensió cautelar: en aquest cas, relacionades amb l'estatus jurídic del català.

Dos dels recursos estaven pendents d'una resolució des de fa set anys. Una és la Llei de Cinema i una altra el Codi de Consum. A més, cal afegir la Llei d'acollida de persones immigrades i la Llei de l'Audiovisual de Catalunya.

Amb tot, el TC sembla haver-se obstinat amb el Govern i el Parlament aquesta setmana. I a més, les resolucions de l'alt tribunal s'han assolit per unanimitat dels seus membres. Sense excepcions.