El Tribunal Constitucional (TC) ha dictat una sentència en la qual reconeix el dret dels presos a comunicar-se lliurament amb periodistes. L’alt tribunal empara així un intern de la presó de Còrdova a qui el 2017 se li va denegar cap mena de comunicació amb periodistes d’Eldiario.es després d’haver denunciat la situació al centre penitenciari en aquest mitjà. Fins i tot va ser sancionat per haver parlat amb un periodista.

La sentència sosté que si el reglament penitenciari no regula l’accés de periodistes a la presó, això vol dir que està permès. Dit d’altra manera, els reclusos tenen el dret de parlar amb periodistes si així ho demanen en exercici de la seva llibertat d'expressió, i les comunicacions no han de ser restringides sempre i quan no ho prohibeixen les autoritats judicials.

En el cas que ha sentencia el TC, tant la direcció de la presó, com el jutjat de vigilància penitenciària i l’Audiència de Còrdova van denegar a l’intern que es pugues comunicar amb el periodista. Ara l’alt tribunal sosté que el reclús tenia el dret a “expressar i difondre lliurament els seus pensaments, idees i opinions” i a “comunicar lliurement informació veraç”, i retreu la censura prèvia que va imposar la direcció de la presó, a qui van molestar les crítiques del reclús.

El Tribunal empara d’aquesta manera la llibertat d’expressió de l’intern davant dels intents de l’administració penitenciaria de silenciar les crítiques i impedir l’accés dels periodistes a les presons, tal com ha destacat el professor de Dret Constitucional, Joaquín Urías, un dels redactors del recurs davant del Tribunal.

Urías sosté que amb aquesta jurisprudència s’hauria d’haver permès des del primer moment als periodistes poder “entrar a les presons a parlar amb presos. I es debiliten les sancions als que denuncien tortures a les presons”.