El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat la suspensió cautelar que pesava des del passat 3 de maig sobre la llei aprovada pel Parlament que imposa un impost sobre els pisos buits a Catalunya.

L'aixecament de la mesura va ser acordat pel ple del tribunal de garanties la setmana passada quan estava pròxim a concloure el termini de cinc mesos de suspensió de l'esmentada llei, que va ser acordat de forma automàtica en admetre's a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra aquesta norma.

La suspensió podria haver estat prorrogada, però els magistrats han optat per donar-la per finalitzada en una interlocutòria que s'ha donat a conèixer aquest dilluns. El gravamen sobre els pisos buits va quedar en suspens juntament amb unes altres dues lleis aprovades pel Parlament en les mateixes dates, que també van merèixer recurs per part de l'Executiu en funcions de Mariano Rajoy.

Es tracta de la llei 16/2015 relacionada amb l'activitat dels governs locals i la llei 17/2015 orientada a la igualtat efectiva d'homes i dones, i sobre totes elles encara està pendent que el TC es pronunciï sobre el fons de l'assumpte.

Contra un "gravamen doble"

Segons va explicar el passat 22 d'abril el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, el govern espanyol va impugnar la llei que estableix un impost als habitatges buits perquè aquest fet imposable ja està gravat en l'actual sistema de finançament de les hisendes locals, que preveu recàrrecs de fins al 50% en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Un nou tribut sobre el mateix fet, segons va explicar, incorre en "vici d'inconstitucionalitat". Catalá va justificar els recursos contra les lleis catalanes per "l'exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s'ha extralimitat en les seves competències".