El Tribunal Constitucional (TC) ha argumentat que el Parlament no pot investigar el rei Felip VI perquè el monarca és "inviolable". "Aquests treballs resulten contraris a l'estatus constitucional del monarca", afirma la sentència feta pública aquest dilluns.

El TC ja va anunciar la setmana passada que el ple havia acordat declarar inconstitucional la resolució del 7 de març del Parlament per crear una comissió d'investigació sobre la monarquia espanyola. La comissió d'investigació sobre la monarquia, aprovada amb els vots de JxCat, ERC, comuns i la CUP i amb l'oposició de la resta de partits, ja estava suspesa des que el TC va admetre a tràmit el recurs que va presentar el govern espanyol. A banda, el tribunal sosté que la cambra catalana no és competent per crear una comissió sobre aquest assumpte.

Segons el TC, les autonomies no poden, "sense incórrer en inconstitucionalitat, subjectar a les seves decisions polítiques, de la manera que sigui, les institucions de tots", com és el cas de la monarquia. A més, no considera que sigui rellevant que la comissió volgués indagar sobre "presumptes delictes" perquè la inviolabilitat del rei no permet investigar-lo en qualsevol supòsit.

"Així doncs, la resolució impugnada és, en el seu conjunt, contrària a la Constitució perquè ha creat una comissió d'investigació l'objecte i els continguts bàsics de la qual no s'ajusten a les competències que té reconeguda la Generalitat per bloc de constitucionalitat i pel reglament del Parlament", sosté la sentència.