El Tribunal Constitucional ha anul·lat el gruix de la moció rupturista aprovada pel Parlament de Catalunya el 5 de juliol passat que reiterava els objectius polítics de la declaració aprovada el 9 de novembre del 2015 i que va servir de tret de sortida del full de ruta del procés. El text va ser impugnat pel govern de Pedro Sánchez i l'alt tribunal l'ha estimat parcialment.

El Constitucional anul·la de l'apartat 1 a l'aparat 5 de la moció, els de més calat polític. L'apartat 1 "ratifica la seva ferma voluntat de dur a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament, per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya" malgrat les actuacions del govern espanyol i la persecució judicial.

Al segon apartat, la cambra reitera els objectius polítics de la declaració del 9 de novembre del 2015 sobre el procés, en compliment dels mandats de les eleccions del 27 de setembre del 2015, legitimats pels resultats del referèndum de l'1-O i les eleccions del 21-D. El següent apartat anul·lat expressa la voluntat de defensar el dret a decidir i a l'autodeterminació, des de vies democràtiques i no violentes.