El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat aixecar les multes coercitives que va imposar als síndics que pretenien integrar la junta electoral del referèndum de l'1 d'octubre, en haver comprovat que van renunciar als seus càrrecs i no van actuar en qualitat de tals.

La decisió s'ha acordat després que tots ells justifiquessin tant la seva renúncia al càrrec com que van deixar sense efecte els acords adoptats per a la preparació del referèndum.

El ple del TC explica en la interlocutòria que per imposar les multes van concórrer els pressupostos fixats per la llei, entre d'altres requisits, l'incompliment de les resolucions del Tribunal Constitucional. La decisió va ser acordada pel ple del TC la setmana passada, quan el Constitucional va eximir als responsables de l'administració electoral de l'1 d'octubre, Josep Maria Jové i Montserrat Vidal, de les multes que els havia imposat.

El Constitucional va multar amb 12.000 i 6.000 euros diaris, en funció del seu rang, els síndics electorals encarregats del seguiment de l'1-O, amb la qual cosa va aplicar per primera vegada la reforma legislativa que li permet imposar sancions a alts càrrecs independentistes.

Les multes van tenir l'efecte coercitiu que perseguien, ja que cap dels implicats va actuar com a part de la Junta Electoral del referèndum.