Amb la renovació del Consell General del Poder Judicial en un punt mort i sense cap signe de un possible acord amb el PP per renovar-la, el govern espanyol volia fer un pas endavant i garantir el relleu al Tribunal Constitucional. La intenció de l'Executiu de Pedro Sánchez era que hi tornés a haver una majoria progressista en aquesta important institució i així ho havia deixat caure el ministre Félix Bolaños, a través d'una renovació en solitari del tribunal, avançant-se al PP, ja que amb el CGPJ bloquejat i en funcions no pot fer nomenaments. Tal com recull el diari La Razón, el PSOE ha esmenat la seva reforma legal que va presentar l'any passat per intentar pressionar el PP, tot impulsant una modificació que permet al Consell designar els dos magistrats del TC que li corresponen. Ara bé, la realitat és més complexa i tampoc sembla que aquesta opció pugui funcionar, davant del rebuig del mateix organisme per la reforma de Sánchez. 

13 de setembre: límit dels terminis 

Amb la reforma, es va fixar un termini de tres mesos, que acabaria el 13 de setembre, perquè el relleu es faci efectiu. Això es deu que el mandat de quatre dels magistrats del TC, entre els quals Pedro González-Trevijano, el seu president, va acabar el passat 12 de juny i s'hauria esgotat el termini. Ara bé, el govern espanyol no acaba de confiar en el Consell. Aquest es reunirà el pròxim 8 de setembre, només cinc dies abans que acabi el termini. Amb tot, això no vol dir que d'aquesta trobada en surti una proposta: el bloc conservador insisteix que no se sent interpel·lat per aquest termini de tres mesos i que aquesta reunió serà per debatre els seus dos nomenaments. Davant d'aquest panorama poc encoratjador, des del govern espanyol insisteixen que el mes de setembre els seus dos candidats al TC seran designats, encara que si el CGPJ no arriba a un consens, aquest relleu podria arribar a no consumar-se. 

Renovació en solitari: un somni impossible?

 

El més previsible, recull La Razón, és que el ple del Tribunal Constitucional mostri la seva negativa a una renovació parcial, ja que l'article 159 de la Constitució estableix que els seus membres seran designats per un mandat de nou anys, "i es renovaran per terceres parts cada tres anys". Ara, si l'Executiu vol tirar endavant una possible renovació en solitari, pot topar amb un CGPJ totalment bloquejat i que hauria de avalar aquesta renovació, quelcom que sembla complicat. Sánchez també es pot acomiadar de la renovació en solitari si el Consell designa els seus dos candidats tot d'una i confia que així sigui, recordant la votació del Ple que es va mostrar a favor que Álvaro García Ortiz fos idoni pel càrrec de nou fiscal general de l'Estat.