El Tribunal Constitucional ha acceptat aquest dijous estudiar l’anul·lació de la comissió del Procés Constituent, així com multes, suspensió i encomanar al Govern espanyol l’execució de la sentència per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els seus membres. El motiu és que amb la creació d’aquesta comissió es podria haver comès un delicte de desobediència.

L’òrgan judicial segueix així la recent reforma de la Llei Orgànica del TC, impulsada pel PP, que preveu poder fer complir sentències. Ara per ara, segons ha informat el tribunal en una nota, “l’incident d’execució” està admès a tràmit, amb les al·legacions dels afectats i del fiscal sol·licitades, i “queda pendent la seva resolució”.

L’escrit que ha instat a aquesta mesura va ser presentat per l’Advocacia de l’Estat que titllava la comissió “d’acte frontal de desacatament i de manifest incompliment”. Per això demanava al TC que “requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de l’esmentada comissió” que s’han d’abstenir d’aquesta iniciativa i “impedir-la”, recordant-los les implicacions “penals”.

“No paralitza res”

La reacció de Junts Pel Sí a aquesta admissió a tràmit no s’ha fet esperar. La portaveu de la coalició, Marta Rovira, ha assegurat que “no paralitza res” i que la comissió es reunirà el proper dimarts, com estava previst, perquè “cap tribunal pot impedir o prohibir” el debat parlamentari.

En declaracions als passadissos del Parlament, Rovira ha explicat el calendari: la setmana vinent s’elaborarà el pla de treball i es fixarà el calendari de les sessions posteriors.
“Si s’atreveix a prohibir determinats espais de debat parlamentari, estaria prohibint directament la democràcia, i això seria un fet molt greu”.

“Intombable” per Fachin

Igual de contundent s’ha mostrat el portaveu adjunt de Catalunya Sí Que es Pot, Albano Dante Fachin, que considera que el tribunal “no pot tombar” que el debat que actualment hi ha en el sí de la societat catalana es traslladi al Parlament a través de la comissió.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Fachin ha defensat que la comissió del Procés “és un espai per debatre”, i ha assenyalat que tant Junts Pel Sí, la CUP com el seu grup ho reivindicaran perquè “és un instrument útil”. A més, creu que “políticament és difícil d’explicar” davant la ciutadania espanyola que a la cambra catalana no es pot parlar i debatre.