Resposta del Tribunal de Comptes a la Generalitat i, especialment al seu president, Carles Puigdemont, que ha defensat les seves actuacions i ha titllat de “desqualificacions” les crítiques rebudes de diversos òrgans de la Generalitat, incloses les de Puigdemont.

Puigdemont va qualificar “d’indecent” que s'obri un expedient per fer pagar la factura del 9-N als polítics inhabilitats i no faci res per recuperar els diners que el Govern espanyol va pagar per rescatar la banca.

En aquest sentit, al Tribunal li “crida l’atenció la gravetat de les desqualificacions” fetes per Puigdemont, que "al seu torn, és la més alta representació de l'Estat a Catalunya", “contra la institució que es limita a complir el mandat constitucional i aplicar la legislació vigent, sense que sigui admissible qualsevol mediatització en l’exercici de la seva funció jurisdiccional”.

El president de la Secció d’Enjudiciament vol precisar que aquest tribunal és l’òrgan competent per instruir i resoldre a través d’un procediment jurisdiccional els danys ocasionats als fons públics.

Després de precisar que actua a instància de “part legitimada” en tots els casos, “no d’ofici”, afegeixi que exerceixen l’acció tant la representació jurídica de les institucions públiques perjudicades com el Ministeri Fiscal i els actors públics.

En el cas concret del 9-N, el Tribunal ha intervingut a instància de diversos actors públics, sense perjudici de la intervenció posterior del Ministeri Fiscal i personació de l’Advocacia de l’Estat.

A més a més, assenyala que “fins a aquest moment” no s’ha adoptat cap mesura que pugui afectar els denunciants i serà, per tant, el delegat instructor qui a la vista de les seves investigacions i de la documentació existent podrà declarar o no alguna providència que pogués incidir en els presumptes responsables.