La negativa del Tribunal de Comptes a acceptar els avals de l’ICF per cobrir les fiances milionàries que aquest òrgan fiscalitzador reclama a 28 ex alts càrrecs del Govern ha obligat alguns dels encausats, entre els quals el president Artur Mas i els consellers Andreu Mas-Colell i Francesc Homs, a presentar les seves vivendes com a fiances per evitar l’embargament.

Mas ha ofert, segons publica El País, un pis a Barcelona valorat en 1,3 milions d’euros, Homs ha presentat un immoble de Taradell valorat en 544.054 euros, i Mas-Colell dos immobles per valor de 591.338 euros.

També han avalat les fiances amb els seus béns, com ja va informar el Tribunal en la seva resolució, l’exdelegat de la Generalitat a Àustria Adam Casals, l’exsecretari d’Economia Albert Carreras, l’excap de relacions institucionals del Govern Francesca Guardiola i l’exinterventora de la Generalitat Mireia Vidal. Van respondre amb el reintegrament en efectiu de les fiances el delegat del Govern davant la UE Pere Puig Anglada i l’exsecretari de Governació Lluís Beltran.

Tensió ERC-Junts

ERC ha cobert amb un aval de 2,1 milions les fiances que es reclamen als alts càrrecs del govern del període 2016-2017, pel qual estan encausats els polítics republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva. Per cobrir la fiança de Romeva, la més alta que es reclama, i tenint en compte que els avals s'han de presentar de manera solidària entre tots els encausats fins cobrir la xifra reclamada, el fiançament d'ERC ha cobert també Carles Puigdemont.

El fet que els republicans expliquessin que havien respost també per la fiança de Puigdemont va provocar malestar a Junts que divendres passat va fer pública una nota explicant que, a banda dels 2,1 milions avalats pels republicans s'havien presentat davant del Tribunal de comptes 3,5 milions d'euros en fiances. Junts no va concretava quina part havia aportat com a partit d'aquests 3,5 milions. Tampoc ho va voler explicar a la roda de premsa d'aquest dilluns. No obstant, els béns presentats per Mas, Homs i Mas-Colell van tancant aquesta xifra a la qual cal afegir els fons que ha aportat la Caixa de Solidaritat.

Embargament en marxa

El Tribunal de Comptes ha encausat 34 ex alts càrrecs del Govern de la Generalitat entre 2011 i 2017 als quals acusa d'utilitzar la política exterior de la Generalitat per promoure el procés internacionalment. Per aquesta raó, el Tribunal ha imposat fiances milionàries a tots ells per garantir que en cas de condemna es rescabalarà el perjudici que haurien patit els fons públics.

El Govern va crear un Fons Complementari de Riscos per evitar que aquests càrrecs públics hagin de respondre amb els seus béns, això no obstant, el Tribunal de Comptes no ha acceptat els avals de l'ICF sobre aquest Fons i ha ordenat l'embargament dels encausats. Tant el Govern, a través del Gabinet Jurídic de la Generalitat, com Carles Puigdemont han presentat recursos contra el rebuig de la delegada instructora als avals de l'ICF.

 

A la imatge principal, el president Artur Mas en la roda de premsa que va oferir la setmana passada per valorar la decisió del Tribunal de Comptes de no acceptar els avals de l'ICF / ACN