El Tribunal de Comptes reclama en el seu escrit que la qui va ser delegada del Govern a França, Maryse Olivé, respongui per una part dels 60.000 euros que considera que es van destinar des d'aquesta oficina a l'exterior al procés independentista. En concret, li reclama 22.725,27 euros. Però Maryse Olivé va morir el 2017, la qual cosa podria obligar la seva filla a respondre per aquests diners. La seva filla Chantal es podria trobar amb l'obligació abonar la quantitat que reclama el Tribunal i, en cas contrari, se li embargaran els comptes i el patrimoni. 

En total, el Tribunal reclama 5.422.899 euros a 35 càrrecs i funcionaris de la Generalitat als quals acusa de malversació comptable per dedicar fons del Govern a la promoció exterior del procés independentista.

La demanda dels diners a Maryse Olivé ha provocat la reacció a través de les xarxes, entre d'altres, de l'expresident Quim Torra, que s'ha exclamat amb un "miserables" davant d'aquesta notícia.

També el membre de l'executiva de Junts Aleix Sarri, que ha descrit amb un "al·lucinant" la decisió del Tribunal, que ha comparat el Tribunal de Comptes amb la Inquisició que "perseguia els heretges fins i tot quan eren morts".

 

TUIT ALEIX SARRI

 

"Abús de poder" 

L'expresident Artur Mas ha qualificat d'abús de poder el setge del Tribunal de Comptes. Mas ha fet servir el cas de Maryse Olivé com a exemple de la desproporcionalitat amb la qual actua aquest organisme. L'expresident ha assegurat que les accions del Tribunal no només repercuteixen en els encausats sinó també sobre les seves famílies, sent el cas d'Olivé el més extrem de tots. 

Malgrat tot, Mas ha assegurat en la seva compareixença que tots els implicats mantenen les seves idees, "que és per les quals hem lluitat molts i molts anys i hem afegit un objectiu concret defensar el dret del poble de Catalunya a defensar el seu futur, que tenen totes les nacions del món".

Mas ha considerat que la causa en la qual tant ell com Olivé estan implicats respon a la voluntat de provocar als implicats "la mort civil, aquesta és la seva pretensió i deixar-te en una indefensió absoluta". "Això és una persecució en tota regla", ha sentenciat l'expresident, qui ha aprofitat per preguntar: "Què pensa fer el govern espanyol davant  d'un abús de poder com aquest?". Mas s'ha mostrat optimista amb la reunió que avui mantindran Pere Aragonès i Pedro Sánchez

 

Imatge principal: Maryse Olivé durant un acte de la Generalitat / ACN