S'hi queden. El Tribunal de Comptes (TCu) manté Carles Puigdemont i Toni Comín a la causa de l'1-O, tal com ha avançat aquest divendres Societat Civil Catalana (SCC). L'òrgan ha rebutjat el recurs de reposició interposat pels eurodiputats contra un decret de l'esmentat tribunal pel qual s'admetia a tràmit una demanda presentada per la Fiscalia per responsabilitat comptable contra diversos dels principals líders independentistes, als quals reclama 3,4 milions d'euros. L'entitat espanyolista celebra que la decisió "fa malbé la intenció de Puigdemont i Comín de quedar al marge del procediment i deixa clar que ser membre del Parlament Europeu no eximeix de complir amb la responsabilitat comptable enfront del TCu". 

En un altre ordre de coses, SCC també ha anunciat que el tribunal "rebutja tornar als líders del procés el dipòsit de 2,1 milions d'euros". "Els 2,1 milions d'euros que ERC va dipositar com a aval per malversar diners públics en l'organització del referèndum il·legal seguiran consignats en el TCu. L'òrgan fiscalitzador ha rebutjat la petició de la formació independentista, que havia reclamat la devolució immediat dels diners", ha afegit la plataforma. Però això no és ben bé així. De fet, fonts del TCu han confirmat a ElNacional.cat que tornarà a ERC els 2,1 milions d'euros dels avals.

El contrari del que diu SCC

L'òrgan fiscalitzador ha comunicat tant a la formació republicana com a les parts del procediment que abans de la devolució dels diners s'ha d'aprovar la substitució del dipòsit pels avals de l'ICF, un tràmit que s'ha d'iniciar a petició de qualsevol de les persones avalades. La setmana passada es va presentar un escrit per la representació de Raül Romeva, de manera que el tràmit ja s'ha posat en marxa. Quan s'aprovi la substitució d'una garantia per l'altra, es procedirà a la devolució dels diners. Justament al contrari del que diu SCC.

De la mateixa manera ho expliquen fonts d'ERC a aquest diari, que precisen que el TCu va dir que el partit no és part del procediment i que la petició de devolució l'ha de fer alguna de les persones avalades. Així doncs, es va presentar un nou escrit en nom dels avalats demanant el mateix. L'escrit s'ha admès a tràmit i s'ha començat a tramitar la petició. De fet, aquest divendres s'ha donat un termini de cinc dies a les parts perquè s'hi pronunciïn, cosa que és habitual. Llavors, tot apunta al fet que no hi haurà cap impediment per retornar els diners, ja que hi ha una doble garantia: els avals i l'efectiu.