El Tribunal de Comptes ha inclòs l'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Jordi Solé, a la causa per suposades despeses irregulars en la política exterior de la Generalitat, segons informa l'ACN. El tribunal podria reclamar fins a 4,5 milions a una trentena d'ex-alts càrrecs com Artur Mas, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

El Tribunal de Comptes calcula de forma provisional que els imports que podria reclamar per les activitats del Diplocat durant el procés ascendeixen a més de quatre milions d'euros. El tribunal estudia la contractació per 1,48 milions d'euros dels serveis de l’ONG Independent Diplomat, les subvencions a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) per 565.000 euros, el cost de 460.000 euros per les visites a líders internacionals, els 382.000 euros per acció i sensibilització acadèmica, i els 308.000 per anàlisi i prospectiva. 

L'òrgan judicial també investiga imports menors relacionats amb la causa com la contractació d'un cap de premsa internacional, accions de sensibilització sobre el conflicte a Catalunya, el lloguer d'un immoble a Brussel·les o la contractació d'una empresa de treball temporal per donar suport a les tasques de traducció i administratives. 

Citacions massives 

Són molts els imputats pel Tribunal de Comptes en la causa que investiga d'acció exterior de la Generalitat. Jordi Solé és l'últim a unir-se a una llarga llista de càrrecs imputats per la causa del Diplocat. Solé ha anunciat al seu compte de Twitter que ha estat citat pel tribunal. Al tuit  l'europarlamentari qualifica de "persecució obsessiva i revenja" la causa. 

TUIT Jordi Solé Tribunal de Cuentas

El tribunal ja ha citat als expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont  l’exvicepresident Oriol Junqueras, diversos exconsellers de Presidència, Economia i Exteriors com Francesc Homs, Neus Munté, Andreu Mas-Colell i Raül Romeva, i diversos ex-alts càrrecs del Govern per comparèixer els propers 29 i 30 de juny, informa l'ACN. Tot plegat succeeix després de les de denúncies presentades per la fiscalia, l'advocacia de l'estat, l'entitat Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana.

La instrucció de la causa ja ha finalitzat i al juny se celebrarà l'acta de liquidació provisional per fixar la responsabilitat de cada polític o la quantia que hauria de pagar. Les multes poden ser milionàries i alguns dels implicats consideren que és un acte de venjança que pretén enfonsar-los dues vegades "primer t'enfonsen la família i després, la presó", va declarar Albert Royo, qui va ser secretari general del Diplocat entre el 2013 i el 2017.

 

Imatge principal: Jordi Solé i Carles Puigdemont al Parlament Europeu / ACN