El Tribunal de Comptes reclama als líders del procés 4,1 milions d’euros en concepte dels fons que considera que es van malversar amb l’organització del referèndum de l’1-O. La liquidació provisional del tribunal, que es va fer pública el 28 de genert posa, però, l’ull en un altre concepte que el tribunal té previst analitzar: el cost de les delegacions que va obrir el Govern a l’estranger el 2017 així com l'activitat a l'exterior. L’organisme fiscalitzador arriba a parlar de 35 milions d’euros.

La liquidació provisional, segons El Confidencial, afirma que "dels 35 milions assignats, 23 corresponien a despeses de personal i funcionament i 12 a accions concretes, entre les quals destaquen les de la presidència catalana en l'exterior, que va absorbir 2,3 milions d'euros, i la dirigida a facilitar el vot de catalans a l'estranger o a labors diplomàtiques o de lobby, orientades a generar una imatge internacional favorable al procés d'independència".

També apunta que faltan per fiscalitzar “les despeses relatives al desplegament i increment de les delegacions del Govern de la Generalitat en països de la Unió Europea i els Estats Units”.

"Autèntiques ambaixades"

 A l’acta de liquidació provisional, la instructora sosté que la reclamació als 28 càrrecs acusats de desviament de fons no inclou totes les partides destinades al procés. Així posa el focus en les delegacions a l’exterior, que a parer seu van actuar com a autèntiques ambaixades”. Així destaca que es va passar de 5 a 17 delegacions. 

Una part de les despeses en acció exterior ja estan incloses en els 4,1 milions d’euros de fiança que reclama el Tribunal de Comptes als líders del procés, partida que suma 838.193 euros.

Els 28 acusats pel Tribunal de Comptes del desviament  de fons hauran d’abonar la fiança de 4,1 milions de forma solidària en un termini de 15 dies a comptar des del 28 de gener. La Caixa de Solidaritat ha engegat una campanya per sufragar el pagament de la fiança.