El Tribunal de Comptes ha condemnat Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar 4.946.788,16 euros per l'organització de la consulta del 9 de novembre de 2014. El tribunal considera que han tingut una responsabilitat comptable i que van fer servir diners públics.

La condemna és solidària i, per tant, hauran d'aportar els diners entre tots, tot i que l'expresident Artur Mas està considerat el màxim responsable i hauria d'assumir el que no aportin la resta de condemnats. La sentència no és ferma i es pot recórrer a la Sala de Justícia del mateix tribunal i, com a última instància, davant la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem.

El Tribunal de Comptes reclamava inicialment 5,2 milions d'euros, uns diners que ja s'han aportat en forma de fiances entre efectius 2,8 milions d'euros i la resta en forma d'avals amb immobles i propietats dels acusats. 

 

 

La sentència té en compte les despeses derivades de la campanya institucional per informar del procés de participació ciutadana i les campanyes publicitàries, valorat tot per més de 1.600.000 euros; la compara dels ordinadors que va costar 2.786.347 euros; i tot el que es va fer al CIRE, urnes, sobres, paperetes, més el transport de portar-ho als punts de votació, uns 160.000 euros; així com tota la factura del CTTI relativa a webs i comunicacions, uns 700.000 euros.

La despesa que segons la sentència haurà de pagar la cúpula del Govern d'Artur Mas puja gairebé a 5 milions d'euros i detalla quina responsabilitat té cada un d'ells i l'import que haurien d'abonar de la quantitat final.

El cas de la consulta del 2014 ja es va jutjar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fa dos anys. Mas, Ortega i Rigau, van quedar inhabilitats, primer, per una sentència del TSJC. Després el Tribunal Suprem va inhabilitar també Francesc Homs, que va tenir un judici a Madrid, a l'alt tribunal, per la seva condició d'aforat del Congrés dels Diputats. 

Però Societat Civil Catalana va portar les presumptes irregularitats del finançament i la despesa de la consulta al Tribunal de Comptes i això va derivar en una segona part del judici que es va fer el 10 d'octubre. Es va reviure de nou tot el relat sobre que la consulta la van fer 40.000 voluntaris i que la resolució del Tribunal Constitucional no deixava clar què s'havia de suspendre exactament.