Confirmat. El Tribunal de Comptes (TCu) ha comunicat aquest dimarts que estima les mesures cautelars sol·licitades per l’exconseller Raül Romeva perquè es torni a ERC un total de 2.136.164 euros que va dipositar en efectiu com a garantia del cas d’Exteriors, per la despesa en la promoció de la independència de Catalunya, ja que el tribunal, al final va acceptar l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) aportat pel Govern.

 El representant del ministeri públic, que inicialment s’oposava a l'aval de la Generalitat, va acceptar la substitució de garanties, i, per tant, el retorn dels diners a ERC, ja que la sala va corregir a la instructora sobre l’acceptació de l’aval, mentre Sociedad Civil Catalana i Asociación Cívica Cultural es van oposar a aquest retorn. La resolució del TCu és ferma perquè no es pot presentar recurs, informa el tribunal.

Els 9 avals de l’ICF acceptats pel tribunal

En la resolució, el Departament 2n d’Enjudiciament estima la substitució de les mesures cautelars, ja que la sala de Justícia, el 8 de juliol passat, tot i tenir un vot particular discrepant, va acceptar per majoria admetre els avals de l’Institut Català de Finances (ICF), que va articular el conseller d’Economia Jaume Giró, i va aprovar el Govern, com a garantia de les responsabilitats prèvies i provisionals, abans del judici.

El departament també exposa que ha comprovat que amb els 9 avals de l’ICF oferts pels demandats afectats a fi de substituir el dipòsit d’efectiu realitzat per ERC, “es compleixen els requisits establerts per la Llei d’Enjudiciament Civil per poder accedir a una substitució de mesures cautelars”. És a dir, amb els 9 avals de l’ICF “se segueix garantint l’efectivitat d’una eventual sentència que condemnés i consideres responsables als excàrrecs del Govern demandats.

En concret, es detalla que els avals compleixen els requisits legals: són suficients, tenen caràcter solidari i duració indefinida i es paguen en el primer requeriment. Es detalla que la quantitat demanava pel ministeri fiscal és d'1.390.452 euros, mentre que la de Sociedad Civil Catalana a 939.797 euros. I, la quantitat màxima garantida per la suma dels 9 avals: 1.400.766 euros. No tots els investigats pel TCu es van acollir als avals, ja que alguns dels afectats tenen reclamacions de petites quantitats, que van aportar personalment.

Hi ha 35  excàrrecs demandats

El Tribunal de Comptes va resoldre d’ajuntar la investigació vers el Referèndum de l’1-O, després que el Tribunal Suprem li derivés la recuperació sobre els diners malversats, i la investigació sobre la despesa Exterior.  És a dir, les dues causes es jutjaran de forma conjunta. La fiscalia va rebaixar les reclamacions, que ara es xifren en 3,4 milions d’euros en concepte de responsabilitat comptable, que inicialment sumava 9,5 milions d’euros (5,4 milions l’acció Exterior i 4,1 milions per l’1-O). Les persones investigades són 35 persones, entre ells els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i la majoria de responsables de les delegacions a l’estranger.