El Tribunal de Primera Instància de Brussel·les ha condemnat el periodista d'El Confidencial Marcos Lamelas, per calumniar i difamar la Plataforma per la Llengua i Marga Payola, membre de l'executiva d'aquesta entitat. Al seus articles, Lamelas acusava Plataforma per la Llengua Europa i Payola de malversar fons públics per finançar l'exili del president Carles Puigdemont a Bèlgica amb els diners de les subvencions que rep l'entitat. Però Plataforma per la Llengua ha demostrat davant del jutge belga que aquestes afirmacions eren falses mitjançant la informació extreta de comptes bancaris i factures de l'ONG del català. L'entitat ha indicat que va presentar la demanda davant la Justícia belga perquè les informacions es referien a suposats actes en aquest país.

El tribunal ha considerat que és un agreujant que el periodista publiqués acusacions d'aquesta gravetat sense haver-les verificat. Així, el jutge belga considera que la publicació d'aquests articles a El Confidencial i a les seves xarxes socials ha generat un greuge contra l'entitat que ha perjudicat la seva imatge i credibilitat. De fet, les xarxes es van omplir de comentaris negatius contra la cultura catalana i, a més, diversos diputats de Ciutadans van difondre aquestes difamacions al Parlament de Catalunya. Els dos articles de Lamelas es titulaven El gran lobby del catalán abrió en secreto una filial belga tras los pasos de Puigdemont (2 de febrer 2020) i Plataforma per la Llengua ya es la principal asociación de apoyo a Puigdemont en Bélgica (8 de juny 2020).

Plataforma per la Llengua només ha demanat a Lamelas un euro d'indemnització, però reclama que El Confidencial i els qui van donar credibilitat a les notícies falses ho rectifiquin i es facin ressò de la condemna per difamacions i calúmnies. Plataforma per la Llengua Europa i els seus advocats, Christophe Marchand i Manon Libert, s'han mostrat satisfets amb la sentència, i l'entitat anima tothom "a denunciar aquests delictes d'odi contra els qui volen treballar a favor de la llengua catalana". "En casos similars impulsats per Plataforma per la Llengua davant de tribunals espanyols, les difamacions no han acabat essent condemnades", recorda. L'entitat espera que la jurisprudència creada arran d'aquest nou cas sigui la que es tingui en compte a partir d'ara.

El president Carles Puigdemont també s'ha referit a la decisió del tribunal belga. "A Espanya un periodista s’inventa, sense ni una sola prova, que jo rebo diners de la Plataforma per la Llengua. Sap que cap jutge espanyol el condemnarà, i per això cada dia la diu més grossa. Fins i tot el conviden a la Universitat a fer classes. A Europa, aquest individu és un difamador", ha assenyalat.

A la fotografia principal, Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua