Valtònyc, Josep Miquel Arenes, ha tornat aquest dimarts als tribunals belgues amb l'esperança que el Tribunal d'Apel·lació de Gant ajornés el cas sobre la seva extradició a Espanya per terrorisme fins a una nova data a l'espera de la resposta de la seva consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, situat a Luxemburg.

Segons ha afirmat el mateix Valtònyc, Espanya ha mantingut la seva petició d'extradició, "intentant aplicar el Codi Penal posterior als fets", segons ha afirmat, però les previsions s'ha complert i el Tribunal de Gant l'ha mantingut en llibertat a l'espera de rebre una resposta de Luxemburg.

Consulta a Luxemburg

Segons van explicar els advocats del raper mallorquí al novembre, Gant va preguntar a la justícia europea quina llei espanyola sobre enaltiment del terrorisme cal aplicar al cas del cantant, si la del 2012, quan es van fer les cançons per les quals se l'acusa, o la del 2015, que és "més severa". Es tracta, per tant, d'un dubte sobre la retroactivitat de la llei criminal.

Cal recordar que l'Estat reclama el cantant per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a Internet. Sobre els altres dos delictes, a banda d'enaltiment del terrorisme, que consten en la petició espanyola perquè Bèlgica entregui Valtònyc, el Tribunal d'Apel·lació no s'ha pronunciat, ja que per ara s'ha centrat en el primer.

La justícia belga ja va dictaminar en primera instància en contra de l'extradició de Valtònyc a Espanya, però la decisió va ser recorreguda per la fiscalia flamenca en nom de l'Estat. El procés, en tot cas, es pot allargar mesos perquè a més de restar a l'espera de la decisió del TJUE, l'eventual sentència del Tribunal d'Apel·lacions encara podria ser recorreguda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat