El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) no ha admès la querella presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, per injúries i calúmnies.

La querella es va interposar després de les declaracions de Marín en un debat electoral el passat 19 de desembre en les quals atribuïa a Torra expressions de menyspreu cap als andalusos; posteriorment, a través de Twitter, Marín va dir a Torra racista, colpista i covard.

La Sala Civil i Penal ha no admès la querella, tal com va sol·licitar el fiscal, en considerar que la llibertat d'expressió ha de prevaler sobre el dret a l'honor, segons ha informat avui l'alt tribunal en un comunicat.

En aquest sentit, indica que si en general la llibertat d'expressió ha de prevaler sobre el dret a l'honor, havent d'interpretar-se de manera restrictiva els tipus penals que limitin al manera d'expressar idees, sentiment o opinions, més encara ha de prevaler en un moment polític especialment protegit com la campanya electoral.

L'acte assenyala que qualsevol restricció penal dels mitjans, les maneres i les formes de presentar-se davant el públic electoral és una interferència en un espai el control del qual està atribuït de manera singular a l'electorat.

Per al TSJA, no es tracta només que en l'àmbit del debat polític en general s'atenuen les limitacions de la llibertat d'expressió, sinó que una campanya electoral és el moment privilegiat per excel·lència per a la més àmplia llibertat d'expressió, donada la seva finalitat.

Reconeix que no n'hi ha prou incoar la llibertat d'expressió per excloure absolutament i en tot cas la possible existència d'un delicte d'injúries, ni tan sols en campanya electoral.

Però aquest mínim reducte, segons assenyala la Sala, el constitueix l'ofensa personal directa i gratuïta sense lligam amb la finalitat política o argumentativa del discurs, però no la manera ofensiva d'expressar-se el mateix discurs.

En conclusió, el TSJA entén que ha de descartar-se de ple la tipificació dels mateixos dins dels delictes d'injúries i de calúmnies per no excedir dels necessàriament generosos límits de la llibertat d'expressió, particularment en el context electoral en què es van produir.