Barcelona ha posat el govern de Rajoy en evidència durant el ple municipal de Barcelona d'aquest divendres. El ple ha aprovat una moció en la qual es demana a l'Ajuntament que exigeixi responsabilitats polítiques al govern espanyol per la "incapacitat" d'evitar els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i el 18 d'agost. El text, presentat pel PDeCAT, demana a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que expliqui "les circumstàncies que envolten" la relació entre l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satti, i el servei d'intel·ligència espanyol, el CNI.

ERC s'ha sumat a la proposta amb vot favorable dels seus regidors, mentre que Ciutadans i PP hi han votat en contra. La moció ha prosperat gràcies a l'abstenció de Barcelona en Comú, el PSC, la CUP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. 

Amb l'aprovació d'aquest text, Barcelona posa de relleu la seva desconfiança en l'executiu de Rajoy respecte a la gestió dels atemptats terroristes i obre la porta a que el govern espanyol doni explicacions sobre els suposats vincles entre el CNI i el cervell dels atemptats de l'agost. El text també posa de relleu la tasca realitzada pels Mossos d'Esquadra i els seus principals responsables, el conseller Joaquim Forn i el major Josep Lluís Trapero.

Exigeixen explicacions

El contacte entre el servei d'intel·ligència espanyol i l'imam de Ripoll, quan aquest complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, han despertat tota mena de sospites envers el govern espanyol. Això és el que ha portat al grup demòcrata a exigir explicacions al govern espanyol.

D'una banda, es demana a Madrid que informi amb detall dels contactes que va tenir el CNI amb Es Satti i, a més, es pretén conèixer en quin moment es va tenir constància d'aquests vincles i perquè "s'han amagat fins ara".

Acusacions creuades

La moció ha despertat acusacions creuades entre independentistes i unionistes. El regidor demòcrata Jaume Ciurana ha justificat la moció davant la "incapacitat manifesta" del govern espanyol per "evitar" els atemptats. A més, ha lloat la tasca dels Mossos i ha qualificat les informacions posteriors que apuntaven a una suposada negligència dels Mossos com "campanya de desprestigi" contra Forn i Trapero, una tesis a la qual s'ha sumat ERC.

Tot i abstenir-se en la votació, la CUP ha estat un dels grups més bel·ligerants amb el govern espanyol. "Cal que es donin explicacions i que s'assumeixin responsabilitats", ha exposat la cupaire Maria Rovira. BComú i el PSC han optat també per l'abstenció.

Ciutadans, per la seva banda, ha expressat amb fermesa la seva oposició a la moció. "Estan qüestionant la política de seguretat d'un país que és el millor en la lluïta contra el terrorisme", ha exposat la líder de la formació al consistori, Carina Mejías, que ha aprofitat per atacar la bancada independentista: "Els cossos policials als que menyspreeen, assetgen i insulten han evitat atemptats terroristes", ha deixat anar.

El PP ha anat un pas més enllà i ha acusat al PDeCAT d'utilitzar els atemptats amb finalitats electoralistes. "Trias ha demostrat que només té sentit del moment electoral i pensa a aconseguir un grapat de vots", ha exposat Alberto Fernández Díaz.