La llei de l'habitatge podria materialitzar-se després d'anys de paralització. Segons ha avançat la Cadena SER, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el govern espanyol estarien ultimant un acord, que també inclouria altres socis parlamentaris de l'executiu de Pedro Sánchez. L'anunci de l'acord el faria de manera imminent ERC, qui anunciaria el pacte i la seva intenció de votar-hi a favor. 

Tot plegat permetria desbloquejar una llei que s'ha enquistat durant bona part de la legislatura. Si l'acord s'anuncia aquest divendres, la setmana vinent es podria reprendre la tramitació parlamentària de la llei perquè fos aprovada pel Congrés i el Senat en els quatre plens que queden abans de les eleccions municipals del 28 de maig. 

El gran compromís oblidat 

La llei de l'habitatge ha estat una de les promeses oblidades d'aquesta legislatura. Tanmateix, les diferències en punts claus de la norma han allunyat durant mesos els acords. La Cadena SER apunta que els darrers detalls que s'han tancat han estat relacionats amb assumptes competencials i els mecanismes per limitar les pujades desmesurades dels preus a l'actualització dels contractes de lloguer. Sobre aquesta darrera mesura hi ha hagut gran expectació i confrontació. Per exemple, el govern espanyol voldria no lligar excessivament la limitació dels augments dels preus del lloguer, mentre els seus socis apostarien per mesures més definides: un topall permanent del 3%.

Aquesta mena de diferències respecte a com havia de ser la llei és el que ha eternitzat l'elaboració, una espera que ara hauria arribat a la seva fi. Tant és així que els darrers dies el govern espanyol va començar a deixar entreveure un possible acord sobre aquesta llei. Concretament, Pedro Sánchez va fer referència a la llei el passat dijous. 

"Cada minut que passa aquests últims dies estic més convençut que aquesta legislatura també va donar a llum la primera llei d'habitatge de la democràcia", va assegurar Pedro Sánchez a Càceres. En aquella intervenció, el president espanyol va reconèixer que hi ha col·lectius com els joves que es troben amb moltíssimes dificultats per accedir a un habitatge. Abans fins i tot, va ser la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui va afirmar que "pràcticament" ja s'havia arribat a un acord definitiu sobre la llei. 

La profecia de Sánchez sobre la possible tramitació de la llei de l'habitatge és compartida pel seu soci a la Moncloa, Unidas Podemos, que s'han bolcat en les negociacions aquestes setmanes.