El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha plantejat en un fil de Twitter els tres escenaris que creu que s'han de superar en el camí cap a la independència. El primer l'anomena "democràtic" i té per objectiu eixamplar la base del 'sí' en un referèndum. A aquest escenari, el segueix la "desobediència civil" i la "unilateralitat".

"A l’escenari 1 (un referèndum pactat o reconegut per totes les parts) hi pots tornar sempre", assegura Costa. Afegeix que "l’escenari 2 pot allargar-se tot el temps que sigui necessari", desembocant en l’1 o el 3 "segons la reacció de l’Estat".

A partir d'aquesta base, Costa aposta per una "estratègia unitària" que exigeix "definir i comunicar a quin escenari som i a quin volem anar". Justifica que s'hagi tornat a l'escenari 1 després de l'arribada del PSOE a la Moncloa. Tot i això, el vicepresident del Parlament alerta que dedicar-se a eixamplar la base "indefinidament" és inviable. "La paràlisi amb aquest nivell de repressió no eixampla sinó tot el contrari", apunta.