L'expresident Artur Mas ha decidit trencar el silenci respecte a la ruptura del PDeCAT amb Junts i ha convocat per dilluns una roda de premsa. Però l'expresident ha evitat utilitzar les sigles del PDeCAT, i també els locals d'aquest partit, i ha fet la convocatòria com a "129 president de la Generalitat".

També el lloc de la roda de premsa és neutral i de marcat to institucional, perquè ha triat els Jardins del Palau Robert de Barcelona, propietat de la Generalitat.

Artur Mas rdp

Segons s'ha especulat els darrers dies, Mas manté el carnet del PDeCAT i no s'ha fet de Junts, però no vol formar part de les llistes de la formació de David Bonvehí a les pròximes eleccions catalanes. Ha deixat clar a la direcció del partit que no pensa enfrontar-se al president a l'exili, Carles Puigdemont, però hauria acceptat participar en alguns actes de campanya. Tot i això, són supòsits a partir de fonts i ell personalment encara no ha aclarit què pensa fer.

En les darreres setmanes s'ha produït una allau de baixes de militants del PDeCAT que s'han donat d'alta a Junts, especialment després que la direcció encapçalada per Bonvehí va portar la formació de Puigdemont a la Justícia per obtenir el control de les sigles. Entre els que han marxat hi ha nombrosos càrrecs locals del PDeCAT.

La formació de Bonvehí té hores d'ara 4 diputats al Parlament i 4 al Congrés, que per ara han acordat amb Junts mantenir-se dins el grup parlamentari fins al final de les legislatures. Si trenquessin a la cambra catalana, el PDeCAT passaria al grup no adscrit i els seus diputats s'asseurien en un extrem marginal de l'hemicicle, una situació inèdita per a l'antiga CDC.

Al govern espanyol ha aixecat expectativa un possible suport dels 4 diputats del PDeCAT als pressupostos, en un moment que Pedro Sánchez té problemes per quadrar aliances. Però no està clar tampoc si això té alguna viabilitat davant unes possibles eleccions catalanes l'any vinent. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha indicat que parlaria amb els diputats del PDeCAT si "al final" es produeix l'escissió, però cal tenir en compte que això també implicaria l'incòmode pas dels 4 representants del partit al Parlament al grup no-adscrit.