Estava cantat des que Ramon Tremosa va aterrar al Govern a començaments de setembre i la qüestió era quan saltarien les espurnes. Ha estat avui. El conseller d'Empresa i Coneixement ha replicat frontalment i de manera pública el vicepresident, Pere Aragonès. Amb tres piulades, on no ha estalviat la ironia, Tremosa ha sortit a matisar sense embuts l'anunci sobre un fons d'inversió de 200 milions que prepara la conselleria d'Economia.

La informació sobre la creació del nou fons ha aparegut publicada a La Vanguardia, amb declaracions del director de Promoció econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat, Lluís Juncà. El fons tindrà com a objectiu invertir en empreses catalanes solvents i el Govern ja ha licitat el concurs per elaborar-ne un pla d'acció.

Pere Aragonès ple Parlament - Sergi Alcázar

El vicepresident, Pere Aragonès, avui al Parlament / Sergi Alcàzar

"Ja ho fa la Generalitat"

La resposta del conseller d'Empresa ha arribat públicament a través de Twitter i sense cap intenció de dissimular les diferències. Tremosa ha assegurat que es tracta d'una "gran notícia", però ha ironitzat immediatament amb sornegueria que "potser a vicepresidència desconeixen que això ja ho està fent la Generalitat de Catalunya des de fa molts anys, a través de l'empresa pública #AVANÇSA".

La de Tremosa és una rèplica tan directa a Aragonès que el vicepresident fins i tot apareix etiquetat a la piulada. D'aquesta primera publicació penja un fil desgranant les reticències al projecte: "Podem estalviar als contribuents el cost del concurs públic anunciat, transferint els 100 milions a #AVANÇSA", insisteix en referencia a aquesta entitat de la Generalitat dedicada a la promoció i localització industrial i que, precisament, depèn del departament de Tremosa.

El conseller recorda al seu company de Govern que fa 35 anys que AVANÇSA inverteix en empreses i enumera algunes de les firmes que han rebut el suport d'aquest organisme.

L'enfrontament del conseller de JxCat a la proposta d'Aragonès no és, de fet, cap sorpresa. Precisament, JxCat va apostar per Tremosa com a conseller d'Empresa per donar la rèplica dins del Govern i en matèria econòmica a Aragonès, que actualment com a vicepresident ostenta la funcions de president arran de la inhabilitació de Quim Torra.

Suport de Puigdemont

Tremosa, conegut pel seu tracte esquerp i la piulada contundent, sustenta aquesta missió en una dilatada carrera de professor d'Economia a la Universitat de Barcelona i com a eurodiputat durant 10 anys, especialment dedicat a qüestions econòmiques de l'Eurocambra.

Fonts de JxCat destaquen a més que el conseller compta amb la màxima confiança del president del partit, Carles Puigdemont, però també del secretari general, Jordi Sànchez.

En aquest context, el conseller ha deixat clar des de la primera oportunitat que ha tingut que està disposat a marcar d'aprop el vicepresident republicà, especialment en un moment en què els respectius partits es preparen per a la cursa electoral.