El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha recuperat aquest dimecres per unes hores el to del professor de teoria econòmica per presentar el seu nou llibre Catalunya, potència logística natural. En un acte a la llibreria Ona de Barcelona, Tremosa no ha tingut inconvenient a desplegar un discurs sobre perspectives econòmiques sorprenentment optimista enmig de la pandèmia. Ha parlat de logística, de fons europeus, de Corredor Mediterrani i de fusions de bancs, però també de política.

El titular d'Empresa no ha dit ni mu sobre les fases del desconfinament ni sobre batalles internes entre els socis de Govern. Però sí que ha parlat de política internacional i de com afectarà a Catalunya, per exemple, un més que probable nou referèndum d'independència a Escòcia, atiat pel Brexit i el creixement de l'SNP en els comicis de maig. "Un mirall fabulós de l'Europa política que tornarà a brillar i il·luminar la política catalana, esperem que per fer-ho bé també nosaltres", ha pronosticat.

Tot i criticar que el Govern espanyol pretén centralitzar a Madrid els fons europeus "fins al punt grotesc que no són els ministeris sinó la Moncloa qui centralitza la gestió", Tremosa ha celebrat la perspectiva d'aquests recursos provinents d'una Europa que "ha tret la millor cara" davant de la crisi. "Per poc bé que Espanya faci aquesta gestió serà una fantàstica oportunitat", ha assegurat.

"El sector bancari s'evapora"

A preguntes de la vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi, que ha actuat com a presentadora, Tremosa s'ha referit a l'absorció de Bankia per part de CaixaBank i la fusió de BBVA amb el Banc Sabadell. "El negoci bancari s'evapora. Tal i com l'hem entès secularment s'ha volatilitzat", ha explicat referint-se a la digitalització que ha revolucionat la feina dels bancs fent desaparèixer una bona part de la seva font de negoci.

El conseller ha contrastat la concentració bancària que s'està produint a Espanya, on els 5 primers bancs representen el 70% del mercat,  amb Alemanya on s'han salvat les caixes i els cinc primers bancs tenen el 25% del mercat i "per tant hi ha competència".

Amb tot, ha afegit que per fer una valoració sobre l'operació de CaixaBank "caldrà esperar uns anys". "Que aquí sense poder polític hi hagi el desè banc en capitalització borsària de la zona euro desmenteix el mite de la ineptitud financera dels catalans", ha subratllat.