Plataforma per la Llengua ha denunciat un nou cas de discriminació de la llengua catalana. Els fets van tenir lloc a Montmeló (Barcelona) el passat mes de gener, quan una treballadora de Correus es va negar a escoltar la Maria, una veïna del municipi, perquè parlava català. Segons relata l'ONG pel català en un comunicat, la treballadora va voler obligar la dona a donar les seves en castellà per a poder donar-li la correspondència que havia anat a recollir.

La situació va escalar i, segons assegura la Plataforma, la treballadora va insultar la dona acusant-la de "dictadora". Els fets van arribar a l'organització en forma de queixa i posteriorment han denunciat formalment els fets reclamant un compromís de correus amb la llengua catalana.

"Ets una dictadora!"

Veient les males formes i el to despectiu de la treballadora de Correus per parlar en català, la veïna "no va voler sotmetre's a la imposició lingüística i va fer-li saber que expressar-se en català és un dret". "A més, es va oferir a facilitar-li la comprensió amb gestos i una dicció pronunciada", expliquen en el comunicat.

Tot i això, la treballadora no va voler escoltar les dades de la Maria en una altra llengua que no fos la castellana i encara es va posar més agressiva afirmant que "o li parlava en castellà, o no li lliurava la carta". Fins i tot, va arribar a prendre-li la carta de les mans i va increpar-la verbalment amb frases com "estic farta de gent com tu!" o "ets una dictadora".

La Plataforma per la Llengua ha denunciat formalment els fets

Arran dels fets, la Maria es va posar en contacte amb la Plataforma per la Llengua a través del servei de queixes. Gràcies a la intermediació de l'entitat amb els responsables de l'oficina de Correus i el regidor de consum de Montmeló, Albert Montserrat Soldevila, passats uns pocs dies la cartera es va presentar al domicili de la Maria per demanar disculpes. "Va reconèixer que no podia anar imposant el castellà i, encara menys, faltar el respecte i agredir verbalment una persona pel fet de parlar la seva llengua", assegura el comunicat.   

Tenint en compte que massa sovint es repeteixen aquesta mena de situacions amb els treballadors de Correus, la veïna de Montmeló i la Plataforma per la Llengua han denunciat formalment els fets i han sol·licitat a aquesta empresa pública que es comprometi a garantir els drets dels catalanoparlants i que tingui uns protocols lingüístics clars.