La Comissió Bilateral del passat divendres ja va aixecar les crítiques del Govern per la poca intenció negociadora de l'executiu de Pedro Sánchez. Els acords que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà va qualificar de "minsos, de poca entitat i massa lents", no són, a més cap novetat. El 2009, durant el tripartit presidit per José Montilla, el govern espanyol ja va prometre el traspàs de l'observatori meteorològic del Turó de l'Home.

La cessió a la Generalitat de Catalunya de l’observatori meteorològic del cim del Turó de l’Home, que va ser un dels resultats de la darrera Comissió Bilateral, va ser també un dels acords de la sessió de la mateixa comissió el 21 de juliol de 2009. "Acord sobre la cessió de titularitat a la Generalitat de Catalunya de l’observatori meteorològic ubicat al cim del Turó de l’Home, situat al terme municipal de Fogars de Monclús (Barcelona)", es pot llegir en la pàgina web de la Generalitat.

"Catalunya continua no sent una prioritat"

El vicepresident Jordi Puigneró ja va dir ara fa dos dies que els acords demostren que  "Catalunya continua no sent una prioritat per al govern de l'Estat i per al PSOE". Tanmateix, la interpretació que els membres del Govern van fer de la reunió del passat divendres és ben bé oposada a la dels representants de l'executiu espanyol. La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va valorar els acords d'"històrics" per ser els primers que arriben després de deu anys sense cap traspàs.

Reunión de la Comisión Bilateral   ACNLa cessió de l’observatori meteorològic del Turó de l’Homeva ser també un de la Comissió Bilateral del 21 de juliol de 2009. / ACN

A banda del traspàs de l'equipament del Turó de l’Home, entre els acords de la taula del passat divendres hi ha l'assumpció per part de la Generalitat de finques forestals, com 30 km del canal Xerta-Xenia, així com set depuradores que actualment gestiona la Generalitat i el Registre Civil de Barcelona.

L'observatori del Turó de l'Home

La del cim del Turó de l'Home va ser una instal·lació meteorològica pionera que es va construir el 1932, però el 1939 va ser confiscada pel règim franquista. La històrica promesa de traspassar la titularitat a la Generalitat es va acordar en una comissió bilateral del 2009 i ara, 13 anys després, torna a ser un tema que està sobre la taula.

En la comissió bilateral d'aquell 2009 també es va acordar la transferència dels serveis de transport de viatgers per ferrocarril de rodalies de Barcelona a la Generalitat de Catalunya. Per altra banda, també es va acordar la subscripció d’un conveni de col·laboració entre el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i el Departament d’Innovació, Universitats i empresa del Govern de la Generalitat de Catalunya, en matèria de fires internacionals per al compliment de l’article 121 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

 

Imatge principal: L'expresident José Montilla. / ACN