El Major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, l'exsecretari general d'Interior César Puig i l'exdirector dels Mossos Pere Soler han recollit aquest dilluns en persona la interlocutòria de processament a l'Audiència Nacional, de part de la jutgessa Carmen Lamela, en una visita que ha durat 15 minuts. L'exintendent Teresa Laplana ho ha fet a través de videoconferència per motius de salut. Tots quatre estan acusats de sedició i organització criminal pels fets de la conselleria el 20 de setembre i referèndum de l'1 d'octubre, quan eren a la cúpula dels Mossos.

La rapidesa de la visita a Madrid passa perquè és una indagatòria, és a dir, un tràmit en què Lamela els fa coneixedors dels delictes de què se'ls acusa i els entrega l'escrit. Fonts jurídiques expliquen que la magistrada no els ha fet cap pregunta, tot i que sí podria haver-los interrogat o demanar-los si acceptaven el processament. Tanmateix, altres fonts expliquen que els acusats s'han remès a les seves declaracions prèvies a l'Audiència, on van negar els delictes pels quals seran jutjats. La fiscalia tampoc no ha intervingut, expliquen les mateixes fonts.

Segons ha sabut aquest diari, Lamela s'ha mostrat molesta amb els compareixents perquè aquests han confós l'hora de citació. Això passa perquè Jaume Alonso Cuevillas té aquest mateix dilluns al matí declaració al Tribunal Suprem pel cas de l'1-O, i es persona en qualitat d'advocat de Carles Puigdemont. Cuevillas, però, també és advocat de Puig, motiu pel qual la magistrada va avançar-los l'hora a tots i eren cridats a les 8.30 h. Tanmateix, no tots ho sabien i han arribat tard, com en el cas de Trapero, cap a les 8.45 h, després que Lamela els manés trucar.