El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha traslladat al fiscal superior de Catalunya que precintar col·legis i llocs de votació pot generar problemes d'ordre públic.

Ho ha fet durant la reunió d'aquest matí que s'ha fet amb la resta de comandaments de les Forces de Seguretat de l'Estat.

Els Mossos al·leguen "el més que previsible risc d'alteracions de l'ordre públic que se'n puguin derivar", si acaten l'ordre de la Fiscalia i precinten els més de 2.000 col·legis electorals, requisen material i fan identificacions, i si arriba el cas, detencions dels responsables de la votació o dels assistents a les portes dels col·legis.

I alerten que "el compliment d'instruccions no exclou la responsabilitat professional de contemplar que aplicar-les pot comportar conseqüències no desitjades", apel·lant a la proporcionalitat de les accions policials davant l'afluència massiva de persones a les portes dels col·legis.

El comunicat dels Mossos, fet des del compte de Twitter diu concretament: "Això comporta la necessitat de ser especialment curosos amb els principis d'oportunitat, proporcionalitat i congruència".

La resposta del major dels Mossos s'ha fet oficial avui durant la reunió a la Fiscalia després que ahir el fiscal en cap, José María Romero de Tejada, ordenés amb una instrucció precintar els col·legis i un seguit d'ordres encaminades a impedir la votació. 

 

La Fiscalia no s'ha pronunciat encara sobre la resposta que han donat fa només uns minuts els Mossos en una reunió a la seu central de la Fiscalia al carrer Pau Claris on han assistit el número tres d'Interior Francisco, Pérez de los Cobos, i els comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Espanyola a Catalunya. Avui, no hi ha hagut imatges d'entrades i sortides. Tots han arribat amb cotxe i han entrat directament a l'aparcament de l'edifici del ministeri públic.