El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha entrat aquesta tarda un escrit a la Fiscalia dirigit al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en el qual sol·licita que es reconsiderin els termes en què s'ha decidit situar la policia catalana sota la coordinació del Ministeri d'Interior en el dispositiu per frenar el referèndum, segons el document al qual ha tingut accés El Nacional. Trapero havia estat convocat aquesta tarda a la primera reunió de coordinació sota la direcció del representant del Ministeri, Francisco López de los Cobos, i no s'hi ha presentat. El major ha delegat la seva presència en el comissari superior de coordinació territorial, Ferran López.

"Aquest cos policial ha complert escrupolosament i en tot moment amb els requeriments i les ordres donades per aquesta Fiscalia, sense que hagi rebut cap directriu o ordre d'ampliar o modificar la seva forma d'actuació", subratlla el major a l'escrit, per la qual cosa retreu que "no queda justificada la mesura adoptada".

Així mateix, adverteix que la instrucció que posa la policia catalana sota la coordinació del Ministeri pot entrar en col·lisió amb les competències atribuïdes als Mossos i amb els mecanismes legalment establerts per resoldre les incidències que es produeixin en la coordinació amb els cossos policials estatals.

Trapero tampoc no amaga el malestar que la decisió del fiscal ha provocat en el cos. "La mesura adoptada afecta la professionalitat i prestigi del Cos de Mossos d'Esquadra respecte a allò que ha estat i és la seva dedicació i compromís en l'exercici de les seves funcions de policia judicial, seguretat ciutadana i ordre públic, competències que desenvolupa amb el més absolut rigor, respecte i lleialtat a l'ordenament jurídic i a aquells de qui depèn tant orgànicament com funcionalment", denuncia a l'inici de l'escrit.

El text, de cinc pàgines, fa un repàs de les diverses instruccions emeses des de la Fiscalia i insta a convocar la Comissió de Coordinació Policial, que fixa la Junta de Seguretat de Catalunya com a responsable de la coordinació dels diversos cossos.

 

Trapero, que enumera de quina manera els Mossos han donat compliment "escrupolosament" a les successives instruccions del fiscal superior, admet que a la reunió de dissabte a la Fiscalia, De los Cobos va retreure que el pla d'actuació dels Mossos davant l'1-O era insuficient per evitar l'obertura dels col·legis electorals, però afegeix que tampoc aquesta mesura havia estat "concretada ni ordenada per cap autoritat judicial".

El màxim responsable dels Mossos enumera els preceptes de la llei de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en què s'empara la intervenció de la policia catalana i adverteix que no està justificada la mesura; que pot provocar un "conflicte amb el bloc constitucional relatiu a la distribució de competències que s'ha concretat en una llei orgànica posterior com és la de l'Estatut"; i que ignora "tots els anys de servei i exercici del cos".

"En definitiva, l'adopció d'aquesta mesura no pot sustentar-se en aquest precepte perquè la circumstància que regula no es dona en aquest cas. Assumir el contrari suposaria de facto sostreure les competències de comandament i gestió operativa del Cos de Mossos d'Esquadra, legalment atribuïdes a la Generalitat de Catalunya i a l'estructura de comandament del Cos", adverteix.