El canal internacional de la televisió alemanya, la Deutsche Welle, ha dedicat una informació al concurs de castells que es va celebrar el cap de setmana passat a Tarragona, i ho ha presentat com una tradició catalana que no és apta "per als dèbils de cor". "Això és una torre humana. És una competició tradicional catalana que se celebra cada dos anys. Els equips han de construir les torres més altes i complexes davant de milers d'espectadors. La torre humana que ha guanyat aquest any tenia 13 metres d'altura i ha rebut un premi de 16.000 euros. Persones de totes les edats hi juguen un paper", explica, amb un llenguatge desconeixedor del món dels castells.

En el reportatge, una castellera explica la importància que tenen els més petits. "Sense la canalla no hi hauria castells. Hi ha els nens i nenes que han de pujar fins al capdamunt. Han de coordinar-se amb els castells, i això és una part essencial de la construcció", detalla. La televisió alemanya adverteix que els castells "no són un esport absent de riscos", i detalla que els organitzadors calculen que 71 persones van haver de rebre atenció mèdica, i d'aquestes 13 van haver d'anar a l'hospital. Recorda finalment que els castells van ser declarats patrimoni cultural intangible de la Humanitat per la Unesco.   

Els Castellers de Vilafranca es van proclamar diumenge guanyadors del Concurs de castells de Tarragona 2022, i van destronar així la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadors en l'última edició celebrada el 2018. Els Verds van recuperar així l'hegemonia del món casteller, que els va dur a imposar-se al Concurs en vuit edicions consecutives, entre 2002 i 2016. Els Verds van descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre. També van carregar el 4 de 9 net en una decisiva quarta ronda. El podi el van completar la Colla Joves Xiquets de Valls, en segona posició, i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en tercera. Les dues colles vallenques van apostar pels castells nets, la torre de 8 i el 4 de 9, com a castells de màxima dificultat.

Els Castellers de Vilafranca van sumar un total de 8.485 punts amb la seva actuació. Amb el 3 de 10 amb folre i manilles amb què van obrir plaça ja van deixar clares les seves intencions des d'un primer moment. Era el castell de màxima puntuació que es va acabar veient a la jornada d'aquest diumenge del Concurs. Tot i l'entrebanc en segona ronda amb el 4 de 10, els Verds es van refer en les dues rondes següents. Primer, assegurant amb el 5 de 9 amb folre en tercera ronda. En la quarta i definitiva ronda, la colla vilafranquina va sentenciar el Concurs en carregar el 4 de 9 net, amb el qual avançaven la Colla Jove dels Xiquets de Valls.

La Colla Joves Xiquets de Valls va quedar en segona posició amb un total de 8.050 punts gràcies al 4 de 9 net, que van descarregar en primera ronda, i la torre de 8 neta i el 5 de 9 amb folre, que van aconseguir carregat. El podi el va completar la Colla Vella dels Xiquets de Valls, última guanyadora del Concurs el 2018, que diumenge va quedar amb 5.755 punts.