1. La CUP proposarà candidat de JxSí a... JxSí

El consell polític de la CUP ha decidit no concórrer a les eleccions generals del 20D. Per què apareixen els primers, doncs? Perquè la bomba del dia ha estat la proposta del diputat cupaire per Girona, Benet Salellas: la CUP proposarà un altre candidat si la setmana que ve fracassa l'investidura del candidat de JxSí, Artur Mas. Aquest és el resultat més probable, ja que per investir-lo, algun altre grup hauria de cedir dos vots al seu favor, cosa que cap vol fer, CUP inclosa. La gràcia de la proposta és que la CUP triarà aquest candidat... entre els mateixos prohoms de JxSí. “Serà una jugada tàctica per desencallar les converses” amb JxSí, segons ha dit Salellas amb un punt sorneguer.

2. Homs: "Váyase, señor Mas"

El conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, serà el cap de llista de Democràcia i Llibertat, la coalició de CDC amb DemoCat i Reagrupament, les sigles de la qual també encaixen amb Duran i Lleida, segons la broma que fan alguns descarats. Homs ha anat a RAC1, on ha criticat el veto de la CUP a Artur Mas com a president de la Generalitat: l'"estil del 'váyase, señor González'" és d'un altre tipus de gent, en referència al PP:

També torna a tocar la cara als cupaires en una entrevista a El Punt/Avui: "quan veig que algú està tan obcecat a censurar persones, em pregunto si la seva prioritat és la independència". També considera que no és possible la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "amb la llei a la mà", encara que "una altra cosa és la manera que tenen d'enfocar les coses al Govern espanyol, i ja s'està veient en el tema del 9N, que van en contra de l'opinió de tota la Fiscalia de Catalunya i han imposat manu militari un comportament sectari i desproporcionat".

3. El PP salva Alícia

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, sortirà de número tres a la llista del PP per Barcelona. Això aclareix el seu futur, que estava entre ser senadora de designació autonòmica, la llista al Congrés per Barcelona o esperar un càrrec a Madrid. Acompanyarà als Jorges, l’actual ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que torna a ser el cap de llista i Jorge Moragas, cap de Gabinet de Mariano Rajoy, que va de número dos. Aquesta decisió posa una mica d'orde en el galliner del PP però obre un altre cau de dubtes sobre si Sánchez pot exercir el lideratge del partit a Catalunya treballant a Madrid.

4. ERC, a pescar vot socialista

El “tiquet electoral” d’ERC per Barcelona a les eleccions al Congrés dels Diputats comptarà amb l’experiència del número dos, Joan Tardà, present en la llista per quarta vegada consecutiva. Amb el seu flamant cap de llista, Gabriel Rufián, independent i d’arrels no catalanes, membre de Súmate i ex del secretariat de l'ANC, Esquerra busca el votant de l'àrea metropolitana que deriva cap al PSC. Hi ha un bon paquet d'independents a les llistes amb els quals ERC vol ser un partit més votable a l'esquerra. Ana Surra, per exemple, uruguaiana exilada per mig món que viu a Catalunya des del 1998; Joan Capdevila, veterinari de Martorell i factòtum dels veterans dissidents d'Unió agrupats a l'entorn de El Matí; Ana Hinojosa, de Súmate a Girona; Joan Oloriz, fins no fa gaire portaveu del grup d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Girona o Jordi Salvador Duch, Secretari General d'UGT a les comarques de Tarragona. A més a més, també s'hi han adherit membres d'Avancem, l'excorrent del PSC, que té presència a les llistes del Senat.

5. DemoCat ja camina

DemoCat neix coincidint amb el 84è aniversari del naixement d'Unió Democràtica. Una casualitat de res. La start-up del procés ha celebrat el seu congrés fundacional aquest dissabte amb l'eslògan "Un nou partit per a un nou país", que no és que no s'hagi dit mai. Han aprovat el manifest fundacional i han escollit els 35 membres del Comitè Demòcrata Nacional. El diputat de JxSí i exsecretari general d'Universitats, Antoni Castellà, i l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, se situen al capdavant. Entre els seus fundadors també hi ha Assumpció “Titon” Laïlla. Castellà ha aprofitat per demanar a tots els diputats independentistes que investeixin Mas i que deixin "la part per guanyar el tot". És un missatge a la CUP, esclar. "Mas és el president de la història que menys partidisme ha fet i menys tàctica ha fet", ha reblat. Mas, segons Castellà, és la persona idònia per ocupar la presidència de la Generalitat perquè va ser el primer a arriscar el seu propi partit per encapçalar el procés sobiranista i, d'aquesta manera, "posar-se al front del que reclamaven els ciutadans". Mas hi era present, com també hi eren Ferran Mascarell, Josep Rull i Anna Simó.

6. Chacón va a la mani

7. Vendrell, el d'ICV a En Comú Podem

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha estat proclamat candidat de la formació dins la candidatura d'En Comú Podem, suma d'ICV, EUiA, Podem, Equo i Barcelona en Comú. Vendrell, l'únic aspirant a les primàries, ha rebut el suport del 88% dels vots. El candidat està convençut que "la suma d'energies és el dispositiu més adequat per derrotar el PP i el bipartidisme i ser una força decisiva pel canvi polític a l'Estat". A tot plegat ajudarà la posició de Pablo Iglesias (Podemos) i Alberto Garzón (IU) a les cites amb el president espanyol, Mariano Rajoy, davant del qual han defensat la plurinacionalitat d'Espanya i la necessitat que Catalunya celebri un referèndum.

8. Unió celebra aniversari i llistes

El Consell Nacional de UDC ha avalat les llistes, coincidint amb el 84è aniversari del partit. Josep Antoni Duran i Lleida encapçalarà la llista per Barcelona, després de renovar el suport del la militància fa unes setmanes. Montserrat Surroca serà la candidata per Girona, Martí Barberà per Tarragona i Miquel Padilla per Lleida. Duran ha reiterat que el Parlament està a punt de cometre "un disbarat, un greu error històric" i ha demanat a Mas que aturi la declaració de ruptura que es debatrà en el ple d'aquest dilluns.

9. Recentralització de C's

Ciutadans ha presentat aquest dissabte la seva proposta de reforma de la Constitució espanyola a Cadis. Ciutat emblemàtica on es va bastir la constitució liberal de 1812. El document de C's conté 30 punts i s'anomena 'Regeneración democrática e institucional', proposa la supressió del Senat, del Consell General del Poder Judicial i de les diputacions, entre d'altres. També aposta per un blindatge de les competències estatals, alhora que es limiten les autonòmiques. L'objectiu és aconseguir "un Estat eficaç al servei dels drets dels espanyols". Rivera ha afegit: "el que proposem espantarà a més d'un, però mentre uns s'espanten, la majoria dels ciutadans respiraran a gust".

10. Rajoy? Tranquil

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit en una entrevista a la COPE que està "tranquil" perquè davant d'aquesta "fugida cap enlloc" dels partits independentistes sap quina és la seva obligació com a líder de l'executiu. Rajoy ha insistit que a Espanya "no es produirà cap ruptura" malgrat el procés sobiranista iniciat a Catalunya i ha assegurat que "actuarà amb proporcionalitat i amb prudència" destacant que l'Estat "té els instruments suficients per evitar les pretensions" dels dirigents independentistes.