20151107 CUP Perpinyà

El diputat cupaire per Girona, Benet Salellas, ha avançat aquest matí a El Nacional que la seva formació està disposada a proposar un candidat si aquesta setmana hi ha una investidura fallida. "Serà una jugada tàctica per desencalllar les converses" amb Junts pel Sí, ha explicat Salellas des de Perpinyà, on es reuneix aquest dissabte el secretariat de la CUP.

El nom del candidat el proposarà el grup parlamentari de la CUP i haurà de sortir de les files de JxSí "encara que no els acabi d'agradar el nom". Fins ara, la CUP s'ha negat reiteradament a investir president el candidat de Junts pel Sí, Artur Mas. I, avui també, els consellers polítics de la CUP donaven per tancada amb certa desimboltura la possibilitat de celebrar noves eleccions.

Salellas ho ha dit en el marc d'un acte polític al centre de la ciutat que reivindica la diada de la Catalunya Nord. Mentre el diputat gironí explicava aquest gir tàctic que suposa que la CUP posi noms de Junts pel Sí sobre la taula, el consell polític de la formació feia una hora que havia començat la seva reunió a deu minuts de cotxe a la mateixa ciutat nord-catalana.

Ordre del dia "sobrevingut"

L'ordre del dia se centrava en com encara l'esquerra independentista el comicis del 20D. Però la tensió política prevista per la setmana vinent i la viscuda la passada ha flexibilitzat l'agenda del conclave, celebrat a la seu del Parti Communiste Français. Per aquesta raó s'ha incorporat un punt "sobrevingut" per tal de clarificar la proposta que Salellas ja havia difós als mitjans.

Prop de la setantena de persones que s'han reunit durant tres hores i mitja –membres de les assembles territorials de la CUP, part del secretariat i algun diputat com Julià de Jòdar o Josep Manel Busqueta (no hi havia el Grup d'Acció Parlamentària)– han escoltat, preguntat i esvaït dubtes sobre "l'estat de les converses". El debat ha estat "viu" sobre si convenia o no avançar "públicament" que la CUP proposaria un nom de JxSí per presidir la Generalitat o bé deixar la proposta dins els "marges privats" de les converses i negociacions entre les dues formacions sobiranistes del Parlament.

Estat de les converses

Un parell de consellers polítics coincidien a insistir a El Nacional que "s'havien centrat en explicar i passar la informació de les resolucions presentades, de l'annex registrat aquesta setmana i de com enfoquem els plenaris de la setmana vinent". "Els consellers polítics ja van rebre ahir una circular detallant els pactes que la CUP ja ha formalitzat amb JxSí i avui era hora de detallar-los de viva veu i respondre preguntes", apuntaven membres del secretariat a aquest diari.

Els consellers polítics han exposat el perquè de les resolucions i els annexos, el llenguatge i la tècnica reglamentària emprada. Així mateix, han esbossat les dificultats que hi ha per arribar a acords "assumibles" per les dues bandes en qüestions "pressupostàries concretes" que afecten a un dels mascarons de proa de l'acord: el pla de xoc social.

Malgrat la dificultat exposada pels responsables de les negociacions la gran majoria de consellers nacionals tancaven la porta a la celebració d'unes noves eleccions. L'estratègia de tancar l'acord marc de què, com i quan abans del qui continua com l'esperó de les negociacions.

No concorrerà el 20D

El consell polític també ha decidit no concòrrer a les eleccions generals espanyoles del 20D. "No ens hi sentim representats", han emfatitzat. "Veurem, quan expliquem la nostra posició a Per la Ruptura/Crida Constituent (el seu paraigua electoral) si fem campanya per l'abstenció o mantenim una actitud passiva", assenyalava un membre del secretariat, tot admetent que s'han estimat més no votar-ho perquè hi havia massa opinions "oposades".

El secretariat tindrà, doncs, la darrera paraula sobre si es farà campanya activa o no per l'abstenció. En qualsevol cas, la CUP ha advertit que centrarà tots els esforços, en els propers mesos, "en la construcció de la república catalana".