Aquest dissabte es du a terme el congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya. Assumpció "Titon" Laïlla (Barcelona, 1975) és una de les seves impulsores. És infermera, psicopedagoga, exdiputada i una de les veus independentistes d'aquella Unió que existia abans del trencament. Creadora de "l'esmena Titon", l'eterna reclamació sobiranista als congressos del partit, entoma el repte de fundar conjuntament amb 1.800 voluntaris més un partit que molts han definit com a  l'start up del procés. No la molesta que diguin que són "la CUP de centre" i recorda que han estat més "ràpids" que CDC a refundar-se.

Quin bacallà ven DemoCat? El que sempre hem defensat alguns, no descobrim res de nou, ens estem ubicant en el segle XXI i en el nou mapa polític.

De cop han passat a ser la quarta força municipal de Catalunya. CDC no pot tenir cert fred de peus, per exemple, a gent del territori que entri amb vostès? Hi ha moviments a totes bandes, hi ha independents o militants d'altres partits que veuen en DemoCat el reflex del que ha de ser un nou partit.

Les dues primeres eleccions en què concorren ho fan en forma de coalició, no tenen por del fantasma de la federació d'on vénen? És un risc. Però són coalicions excepcionals i puntuals. En cap cas, en l'horitzó no tenim plantejat d'entrada coaligar-nos amb altres partits.

Si hi ha eleccions al març anirien sols, doncs? Hauríem de fer un plantejament important. La fórmula del 27S no es repetiria. Hauríem de prendre una decisió com a partit. Unes eleccions al Parlament són cabdals per nosaltres i més si ja estem constituïts.

Com solucionareu la dicotomia entre social liberals i socialcristians? No hi ha problemes pels dos conceptes. Són complementaris. No hi ha hagut conflicte.

Què es el principi de subsidiarietat de què tant es vanten? Molt fàcil. La decisió s'ha de prendre al lloc més proper al lloc on afecta aquella decisió.

Vostè que fa els estatuts, tan assemblearis, que li sembla si li dic que semblen una CUP de centre? Totes les etiquetes són acceptables. Puc compartir amb la CUP que volem una manera nova de fer política. Cap problema.

Deuen ser molt corals, però qui enraonarà en la biosfera política? Tindrem dos portaveus polítics que es triaran dins el comitè demòcrata format fins a 35 persones.

Vostès parlen de la família en totes les seves varietats... Allò que a Unió podia ser una guerra constant com, per exemple, defensar els matrimonis gais o les adopcions de parelles gais, ara és el nostre punt de partida. És la societat que tenim i la que hem de defensar de manera ordinària.

Un obrer pot votar DemoCat? Pensi que vostès vénen d'un partit que ara s'ha desemmascarat com una dreta més liberal. El primer que diria és que no ens compari amb Unió. DemoCat neix de molts factors i d'altres moviments més enllà d'Unió, i els que vam marxar teníem pensaments més progressistes. No radicalitzem postures, al contrari, som transversals.

Vostès voldrien recuperar, amb el temps, la marca històrica d'Unió? Jo seria partidària de no fer-ho. A més, Unió no ha desaparegut.

El manifest fundacional de DemoCat assegura que la independència és un deure moral. És que ho és. La independència és un instrument per fer un país millor, per això és ètic i moral utilitzar-lo per tenir un país millor.

Vostès aspiren a ser la nova Convergència? Nosaltres som DemoCat i tenim vocació de partit majoritari. No volem ser el germà petit de ningú o un partit residual. No serem un partit crossa de ningú.

De fet, s'han refundat abans que CDC. Hem estat més ràpids. El procés sobiranista ens ha anat bé.

Núria de Gispert, nova política no és, oi? El pas que va fer quan va ser presidenta del Parlament a favor del procés va ser cabdal. És una figura de la qual no podem prescindir. El nostre projecte no exclou ningú.

Com veuen les negociacions JxSí amb CUP? Estan en un moment complicat. DemoCat va fer un gran pas i un esforç. Ara veig que hi ha partits que no volen fer aquests esforços.

Albira consellers de DemoCat? Està tot obert, però no estem en aquest punt. També li dic que estaríem a l'alçada.