20150929-JxSí-Parlament-ROMEVA

Dinàmica de treball des del minut zero al Parlament. L’estat major de Junts pel Sí ha començat a bastir la seva estratègia parlamentària aquest dimarts al matí. Una reunió a la qual han assistit, per CDC, Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Corominas; per ERC, Marta Rovira i Lluís Salvadó, i els independents Raül Romeva, com a cap de llista, Muriel Casals (Òmnium) i Carme Forcadell (ANC).

A la trobada també hi ha assistit un dels noms que agafaran pes en aquesta legislatura, Jordi Cuminal, que ha estat el responsable de premsa i comunicació de la campanya de Junts pel Sí.

Els participants del conclave han assegurat a El Nacional que ha estat una primera “reunió de treball”. Durant l’hora i mitja que ha durat, han esbossat l’estructura orgànica del grup, la seva logística –com la ubicació–, una guia de negociació amb la CUP i, sobretot, un dels punts crucials de la legislatura: la composició de la Mesa.

Tres punts clau

La composició de la Mesa del Parlament és un dels punts calents de la negociació.

Si bé no es discuteix que la presidència de la Cambra sigui un nom proposat per ERC, la composició s’ha de tancar amb la CUP tenint presents tres punts clau. En primer terme, la Mesa és el primer filtre de l’activitat parlamentària. Per tant, la majoria que la integra ha de ser ferma per evitar que les iniciatives parlamentàries quedin dormint la son dels justos o al descobert davant les etzibades de les forces unionistes o maniobres de filibusterisme.

En segon lloc, Junts pel Sí ha de tenir diputats avesats a la dinàmica parlamentària dins la Mesa. Els actuals vicepresidents, Anna Simó (ERC) o Lluís Corominas (CDC), són noms que sonen amb força perquè amb la seva dilatada experiència parlamentària poden evitar que els donin garsa per perdiu altres diputats bregats, com el socialista Miquel Iceta, a l’hora de tramitar les iniciatives sobre el procés de Junts pel Sí acordades amb la CUP.

En tercer terme, la direcció de facto del grup parlamentari sospita que l’activitat de la Mesa serà vigilada amb lupa. “Tramitarem legislació que es trobarà al llindar de la legalitat i això pot comportar que l’advocacia de l’Estat actuï contra nosaltres”, apunta un dels reunits a El Nacional per insistir en el risc que suposarà formar-ne part. Així, recorda que precisament l’actual Mesa del Parlament va ser querellada pel 9N, però finalment va caure de les diligències judicials.

La direcció del grup

Dijous hi haurà la primera reunió formal de tot el grup parlamentari. Més enllà de la figura del president de grup i dels portaveus –principal, adjunt i sectorials–, un dels diputats que portarà el pes del grup és Jordi Turull, sense que ara sigui clar si en serà el president (qui formula les preguntes al president en la sessió de control o de portaveu, l’enginyer en cap del grup).

Turull és l’home de la màxima confiança d’Artur Mas i ben considerat en l’estructura territorial del partit i amb ERC, compta amb un full de serveis encomiable al capdavant del grup parlamentari de CiU i va ser el segon nom de CDC –després de Neus Munté– a la llista per Barcelona de JxSí.

No està del tot clar si Turull serà president o portaveu del grup parlamentari. En aquest nomenament hi juguen altres variables, com ara si Raül Romeva o Marta Rovira van al Govern o bé si Oriol Junqueras vol la presidència del grup per garantir certa presència mediàtica a través de les preguntes en la sessió de control.

La reunió d’avui s’ha celebrat a les dependències del que havia estat el grup parlamentari de CiU al Parlament, a l’ala oposada on s’ubicava ERC. Aquest és un dels punts que s’ha d’acabar de discutir: la localització dels despatxos de Junts pel Sí i la ubicació a l’hemicicle. Així mateix, s’ha dibuixat l’estructura de premsa, els serveis administratius i tècnics del grup i sobretot intentar aclarir les figures dels coordinadors de grup, una peça fonamental del mecanisme parlamentari.

La resta de la informació del dia sobre el cas està recollida al Directe.