La comissió d'estudi del Procés Constituent, la que més trascendència política tindrà aquesta legislatura, serà constituida avui al Parlament, després d'obtenir la setmana passada una majoria absoluta de vots a la cambra (JxSí, CUP, CSQP). Tant els socialistes com els d'Albert Rivera han descartat assistir-hi, si bé des del Partit Popular han advertit que hi seran quan toqui "per fer vigilància".

L'acord a què s'ha arribat, i que es farà efectiu al voltant d'un quart de cinc, és que l'exdirigent d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí, Muriel Casals, presideixi la comissió, acompanyada per la cupaire Gabriela Serra com a vicepresidenta.

En un principi, tant Junts pel Sí com la CUP havien plantejat aquesta comissió com a legislativa, però des de la formació de Joan Coscubiela es va demanar esmenar-ho sota l'argument que faria més fàcil els impediments legals per part de l'Estat. "Ens temem que, si és legislativa, durarà poc temps", reblava.

Rondes de contactes

Mentrestant, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, continuarà avui la seva ronda de consultes. Si ahir es va reunir amb la líder de la oposició, Inés Arrimadas, avui ho farà amb el líder del PSC, Miquel Iceta.

També el Rei està centrat en les converses amb les forces polítiques espanyoles per trobar un candidat a la investidura. Després que el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, declinés sotmetre's-hi, Felip VI va haver de tornar a demanar al president del Congrés, Patxi López, recollir els noms de les formacions que volien tornar a parlar amb ell per veure si durant aquesta setmana i la que ve es pot desencallar.

 

Les escales del Parlament. Foto de Sergi Alcázar