És una Diada excepcional: la primera en dècades amb presos polítics i exiliats. Davant aquesta excepcionalitat, l’independentisme ha respost amb actes excepcionals. Juntament amb la marxa dels presidents Quim Torra i Roger Torrent del Parlament al Palau de la Generalitat, diversos milers de persones han fet una marxa de torxes des de Sant Joan de Vilatorrada fins a Lledoners, on es troben empresonats el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull i els Jordis.

La tradicional marxa de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) s’ha traslladat al centre penitenciari per iniciativa de les entitats sobiranistes. A les set de la tarda s’ha fet un berenar popular a la zona esportiva del municipi bagenc, des d’on a dos quarts de nou s’ha iniciat la marxa a la presó que han secundat més de 2.000 persones. Allà, amb les torxes, han format la paraula “llibertat”.

L’acte ha arrencat desitjant “bona nit” tant als presos de Lledoners, com a les preses polítiques Carme Forcadell i Dolors Bassa i tots els exiliats. “No esteu sols” i “llibertat presos polítics” han estat els crits més escoltats. La convocatòria ha superat les expectatives dels organitzadors.

bea talegon marxa de torxes lladoners (bona qualitat) - Carles Palacio

"Espanya, si estimes Catalunya, deixa-la lliure"

L’estrella convidada ha estat l’advocada i comunicadora Bea Talegón, que amb un discurs molt emotiu ha arrencat els aplaudiments més grans de la vetllada. La tertuliana ha volgut donar les gràcies al poble català per acollir-la ara fa un any i per “donar-nos veu quan a Espanya ens volen silenciar”.

Ha tingut agraïments per als companys de TV3, per als mestres i per als Comitès de Defensa de la República “pel seu treball incansable”; però també per als presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, els presos polítics i els exiliats, als quals s’ha dirigit individualment. “Espanya, si estimes Catalunya, deixa-la lliure”, ha conclòs el parlament, posant-se tots els participants de la marxa de torxes a la butxaca.

estelada marxa de torxes lladoners (bona qualitat) - Carles Palacio

"El primer és que estiguin a casa"

El Manel, de 66 anys, ha vingut a la presó de Lledoners des de Fogars de la Selva. “He vingut perquè tenia pendent una visita a Lledoners i no hi ha millor manera de començar a fer la Diada”, assegura. Admet que aquesta Diada és excepcional i que l’existència de presos polítics ho complica tot, però sosté que el Govern de Quim Torra “està fent el que pertoca”.

“Costa molt poc criticar”, diu en referència a algunes acusacions contra el president. “El primer és que aquestes persones, que ens han representat a tots, estiguin a casa seva. Després tots plegats ja anirem més endavant”, defensa el Manel.

L’acte ha acabat amb el cant dels Segadors i crits de “llibertat presos polítics”. A continuació, desenes de persones s’han apropat fins davant la presó amb les torxes per reclamar “us volem a casa”.