Pocs mesos abans de la retirada del monument franquista de Tortosa, prevista per a l’estiu aprofitant la baixada del cabal del riu Ebre, l'Ajuntament de Tortosa ha reclamat al Govern que aprofiti la pilastra per construir-hi una passarel·la de vianants, que era, de fet, el seu ús original abans de la construcció del monument.

Segons informa l’ACN, el ple ordinari de dilluns vinent aprovarà la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que permetrà incorporar aquest element al planejament. A més, l'alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, ha insistit que, com a administració que es fa càrrec de la retirada del monument franquista, la Generalitat ha d'assumir també la construcció de la passarel·la per evitar que la pilastra es quedi al mig del riu sense cap ús un cop s'hagi executat l'operació, prevista pel pròxim mes de juliol.

La modificació del POUM respon a la petició de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) respecte a la llicència obres cursada pel Departament de Justícia per retirar el monument i, de fet, va ser la mateixa CHE qui demanava a l’ajuntament tortosí la definició urbanística de la pilastra un cop hagi quedat desproveïda del monument franquista en el supòsit que no sigui retirada.

Ara, l’ajuntament ha evidenciat la seva voluntat de preservar-la si es pot integrar urbanísticament, i la intenció és reutilitzar-la com a peu per una nova passarel·la, que esdevindria un nou punt de pas sobre el riu. Aquesta, de fet, era la seva funció original abans que s'aixequés el monument de glorificació feixista al bell mig de l'Ebre. "Al planejament ha d'haver-hi les infraestructures definides, dibuixades, com el cas del tercer pont", ha apuntat Roigé.

Responsabilitat del Govern

Amb tot, la intenció del govern municipal de Junts per Tortosa i PSC és que la construcció de la passarel·la és de la Generalitat: "No ens correspon a l'Ajuntament de Tortosa. Qui retira el monument és el Govern i qui no ha de deixar la pilastra al mig del riu sense cap ús és el Govern de la Generalitat", ha reblat l'alcaldessa, tot insistint que el consistori no era "competent" per impulsar aquesta retirada.

Addueix que, davant del fet que es tracta d'un element de pas sobre el riu i que la seva construcció tindrà un pressupost "important", la Generalitat ha de projectar i finançar l'obra, tal i com ha fet amb altres ponts i passarel·les en altres ciutats del país, tot recordant un cas precedent a Lleida.

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, amb el monument franquista al fons / ACN