El Departament de Justícia assumirà tant el cost com l'execució del projecte per retirar el monument franquista de Tortosa arran de la inacció del govern espanyol per dur a terme la llei de la memòria històrica aprovada durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, que obligava a retirar tots els monuments franquistes d'Espanya. 

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el Departament "vol, pot i sap com fer-ho" després que el govern espanyol s'hagi tornat a desentendre de la propietat del monòlit. "Ells han desistit", ha reblat Capella en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Ester Capella - Catalunya RàdioLa consellera de Justícia, Ester Capella. 

Ha demanat que no posin traves

A més, Capella ha criticat la inacció de l'executiu espanyol per fer complir la llei de la memòria històrica alhora que li ha demanat que "no posin traves i no impedeixin" que el monument es tregui del riu. En aquest sentit, ha apuntat que l'Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo, sense objeccions dels organismes estatals.

"Ho volem fer, ho podem fer i sabem com fer-ho, i insisteixo a demanar que no impedeixin que es faci, ja que ells —el govern espanyol— han desistit a fer-ho", ha exposat la consellera, que ha emfatitzat que serà la Generalitat qui abonarà la retirada del monument

Des del punt de vista de la consellera, el govern espanyol ha incomplert de manera sistemàtica la llei de la memòria històrica des que es va aprovar l'anterior normativa el 2007, que obligava a la retirada de monuments franquistes. "Ara reaccionen, en temps de descompte, quan ja estan tramitant una nova llei que oblida l'essencial: penalitzar l'enaltiment del franquisme i la utilització de simbologia feixista i nazi a través del Codi Penal. Ho han descuidat al projecte de llei que ara inicia el tràmit al Congrés", ha lamentat Ester Capella.

Un informe que arriba tard

D'altra banda, també ha relatat que l'informe per descatalogar el monument franquista ha arribat "vuit mesos més tard" que el plenari de l'Ajuntament de Tortosa acordés retirar-lo, després que el 2007 el monòlit va ser considerat oficialment com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, des del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). 

Ara que ja ha arribat l'informe, està previst que en el pròxim ple de Tortosa s'aprovi la descatalogació definitiva. Un cop això succeeixi, Capella s'ha compromès a iniciar la petició de permisos i a licitar les obres per treure'l del riu Ebre. Unes tasques que es volen executar "al més ràpid possible" d'acord amb la llei de licitació i contractació, però la consellera ha desestimat fixar una data aproximada. 

Capella tampoc ha volgut desvelar el contingut de l'informe tècnic que el Departament de Justícia va encarregar per definir la retirada del monument franquista. "Sabem tècnicament com s'ha de fer i que serà complicat perquè cal entrar al cabal del riu, però ja explicarem degudament i de forma clara quins passos s'han de seguir", ha destacat.

Un altre dels punts clau d'aquest document és veure què se'n farà del monòlit. "Ho tenim estudiat i documentat", ha assegurat.