Les obres per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa (Baix Ebre) serà una tasca complex que s'haurà d'efectuar a l'estiu per aprofitar el baix cabal del riu. Ara bé, per arribar a aquest punt, abans s'haurà de realitzar tot un procés que s'iniciarà el gener, quan la Generalitat començarà els tràmits per licitar les obres, que s'adjudicaran el mes de març amb l'objectiu de desmantellar el monòlit, el més gran vestigi de la dictadura a Catalunya. 

Així ho han explicat en roda de premsa la consellera de Justícia, Ester Capella, i la directora de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, que han coincidit que la retirada d'aquest símbol, més de quatre dècades després de la caiguda de règim, no és "un brindis al sol".

Ester Capella - ACNLa consellera de Justícia, Ester Capella, anuncia que les obres s'adjudicaran el mes de març /  ACN

El cost de les obres, 200.000 euros

D'acord amb les previsions de l'executiu català, que encara no compta amb el permís d'obres de l'ajuntament de Tortosa, els treballs -el cost dels quals puja a 200.000 euros- es licitaran el mes que ve i, al febrer, es farà un estudi del terreny en el qual s'instal·larà la grua, una de les més grans d'Europa.

Si no hi ha cap imprevist en el cronograma, al març, el departament de Justícia adjudicarà les obres i dos mesos després, al maig, es començarà a adaptar la llera del riu per poder col·locar la grua, que compta amb un radi de gir de 44 metres i té capacitat per transportar peces de fins a sis tones.

El procés començarà a l'estiu per aprofitar el baix cabal del riu. A més, els operaris es traslladaran en barca fins a una bastida que construiran al voltant del monument i des d'on duran a terme les seves tasques.

Un cop s'arribi al monument, les escultures que coronen el monòlit es traslladaran d'una sola peça, les piràmides es desmuntaran, mentre que el conjunt de la peça se segmentarà amb la tècnica de l'oxitall, que consisteix a emprar oxigen i gas propà a 800 graus per fraccionar de dalt a baix. Només es conservarà el pedestal, del qual es retirarà la inscripció "Als combatents que van trobar la glòria a la batalla de l'Ebre".

Erradicar el franquisme

De moment, la Generalitat no té pensat museïtzar la zona ni tampoc traslladar les escultures a una galeria, ja que tal com ha subratllat Domènech, això suposaria "donar-los una categoria" que no considera que "hagi de tenir". No obstant això, el departament està estudiant encara com deixarà constància del monument i de la seva història, una fórmula que podria traduir-se en panells al llarg dels marges del riu amb explicacions sobre "què hi havia i per què ja no hi és".

Per la seva part, Capella ha manifestat que "la retirada del monument no és un brindis al sol. No és fum, és una realitat. És un compte enrere que no té fre" alhora que ha celebrat la fi d'"un símbol que representa la barbàrie franquista". A més, ha afegit que "el franquisme i les seves empremtes no poden ser reinterpretades, han de ser erradicades".

Ideat per l'escultor Lluís Saumells, el monument va ser inaugurat el 1966 pel mateix dictador Francisco Franco en homenatge als soldats nacionals caiguts a la Batalla de l'Ebre, la contesa més llarga i una de les més cruentes de la Guerra Civil, que va segellar la definitiva derrota de la República.