El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'estat espanyol "vol convertir la Mesa del Parlament en un òrgan censor"

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat a declarar com a investigat el proper 15 de setembre l'expresident del Parlament. En aquest sentit, Torrent ha mostrat la seva preocupació per la "persecució insistent de bona part dels aparells de l'Estat" contra la mesa del Parlament i la seva presidència. "Sobre el dret a l'autodeterminació n'hem parlat moltes vegades al Parlament de Catalunya, com a mínim des de l'any 89. Mai s'havia volgut convertir la mesa del Parlament en un òrgan censor per limitar que es parlés de l'autodeterminació", ha argumentat

Els demòcrates espanyols

Torrent s'ha mostrat sorprès per la falta de solidaritat per part dels "demòcrates espanyols" que segons el conseller "haurien d'estar preocupats". "No he vist cap posicionament polític rellevant defensant el que va fer la mesa del Parlament, que és defensar el parlamentarisme i la democràcia", ha dit. 

Sobre el procés obert contra la mesa del Parlament ha expressat que "si els tribunals decideixen que és el que es pot parlar i el que no, el Parlament serà un òrgan delegat al poder judicial". Torrent ha explicat, sobre la causa oberta contra la Mesa: "Se'ns persegueix per haver permès un debat sobre la monarquia i sobre el dret a l'autodeterminació".

Conseller Empresa i Treball Roger Torrent Mobile World Congress - Marc OrtínRoger Torrent en el Mobile World Congress. - Marc Ortín

El TSJC contra la Mesa

L'expresident del Parlament també ha carregat contra la decisió del TSJC: "algú pensa que estaríem immersos en un procés judicial si haguéssim plantejat un missatge d'adhesió a la monarquia?"

La Fiscalia l'acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019. A la primera hi constava un compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O, reiterava la reprovació del rei.

Pegasus, un escàndol

Torrent també s'ha pronunciat sobre l'espionatge de "Pegasus". El CNI (Centro Nacional de Inteligencia) va disposar del programa d'espionatge Pegasus, que es va fer servir per accedir al telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i d'Ernest Maragall i espiar-los. 

"És un escàndol, a França s'ha posat en marxa una comissió d'investigació per saber si ha afectat el govern francès, en canvi aquí no hi ha cap investigació per saber a qui ha afectat", ha lamentat.

"De fet, la Fiscalia ni tan sols ha presentat cap preocupació", ha sentenciat.

Imatge principal: Roger Torrent a la Mesa del Parlament. - Sergi Alcàzar.